Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Ի՞նչ է պատահում, եթե չափազանց հաճախ եք չիր ուտում

Blog Image

Չիրը վաղուց համարվում է առողջարար սնունդ. այն պահպանում է թարմ մրգերի վիտամինների և հանքանյութերի մեծ մասը, միաժամանակ դառնալով ավելի խտացված և սննդարար։ Սակայն չափից շատ օգտագործումը կարող է ունենալ ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական կողմեր։

 

Չրերի հաճախակի օգտագործման առավելությունները

Էներգիայի աղբյուր – Բնական շաքարների (գլյուկոզ և ֆրուկտոզ) բարձր պարունակության շնորհիվ, չրերը արագորեն հագեցնում են մարմինը և օգնում վերականգնել ուժերը։

Հարուստ են վիտամիններով և հանքանյութերով – Չամիչը պարունակում է կալիում սրտի համար, չորացրած ծիրանը՝ մագնեզիում նյարդային համակարգի համար, իսկ սալորաչիրը՝ մանրաթել մարսողության համար։

Աղիների բարելավված գործառույթ – Չրերի մեջ պարունակվող մանրաթելը նրբորեն խթանում է մարսողությունը և օգնում է փորկապության դեպքում։

Հակաօքսիդանտներ – Չրացրած հատապտուղներն ու մրգերը պարունակում են նյութեր, որոնք դանդաղեցնում են բջիջների ծերացումը և աջակցում են իմունային համակարգին։

 

Հնարավոր վնաս հաճախակի օգտագործման դեպքում

Շաքարի ավելցուկ – չորացրած մրգերն ունեն ավելի բարձր շաքարի կոնցենտրացիա, քան թարմ մրգերը։ Սա կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և գլյուկոզի մակարդակի տատանումների։

Ատամնաբուժական ռիսկ – կպչուն կառուցվածքը և շաքարը ստեղծում են խոռոչների զարգացմանը նպաստող պայմաններ։

Բարձր կալորիականություն - մեկ բուռ չորացրած միրգը կալորիականությամբ համարժեք է լիարժեք խորտիկի: Չափից շատ օգտագործումը կարող է ծանրաբեռնել օրգանիզմը։

Սուլֆիտներ և հավելումներ՝ որոշ արտադրողներ չորացրած միրգը մշակում են կոնսերվանտներով՝ դրա վառ գույնը պահպանելու համար, ինչը կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել։

 

Չորացրած միրգը արժեքավոր և առողջարար մթերք է, երբ օգտագործվում է չափավոր քանակությամբ: Օրական մեկ բուռն (30-40 գրամ) օգտակար է առողջության համար․ ապահովում է էներգիա և վիտամիններ: Այնուամենայնիվ, չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել քաշի, ատամների և նույնիսկ մարսողական խնդիրների:

Send