Ամենից հաճախ «Գոլդեն դելիշես» տեսակի խնձորները ալերգիկ ռեակցիաներ են առաջացնում, «NEWS.ru»-ին ասել է Վիդնովսկայա ալերգոլոգ և իմունոլոգ Նատալյա Պոպովան:
Նրա խոսքով՝ դա պայմանավորված է դրանցում սպիտակուցի բարձր պարունակությամբ, որը նման է կեչու ծաղկափոշու ալերգենի:
Խնձորի ալերգիան կապված է չորս հիմնական ալերգենների հետ, որոնցից մեկը նման է կեչու ծաղկափոշու մեջ պարունակվող սպիտակուցին: Կեչու ծաղկափոշու սեզոնային ալերգիա ունեցող մարդիկ կարող են անհարմարություն զգալ բերանում խնձոր ուտելիս: Այնուամենայնիվ, խնձորի նկատմամբ համակարգային ռեակցիան չափազանց հազվադեպ է, քանի որ հիմնական ալերգենը արագորեն ոչնչանում է ջերմության և մարսողության միջոցով: Պոպովան բացատրել է, որ որոշ խնձորի տեսակներ, ինչպիսին է «Գոլդեն դելիշես»-ը, պարունակում են հիմնական ալերգենի մեծ քանակություն:
Նրա խոսքով՝ ալերգիայի ռիսկը մեծանում է քիմիական նյութերով մշակված արդյունաբերական եղանակով աճեցված մրգեր օգտագործելիս: Բացի այդ, ըստ նրա, վտանգավոր են երկար ժամանակ պահված կամ հիպոթերմիայի ենթարկված գերհասուն խնձորները:
Ալերգիա ամենից հաճախ առաջացնում են վնասատուների դեմ քիմիական նյութերով մշակված առևտրային խնձորները: Տնական խնձորները ավելի քիչ հավանականություն ունեն նման ռեակցիա առաջացնելու: Չհասած խնձորները պարունակում են ավելի շատ ալերգեններ, հատկապես, եթե դրանք երկար ժամանակ պահվել են և ենթարկվել են ցրտահարության: Ալերգենը կարող է նաև կուտակվել կեղևի մեջ, ամփոփեց Պոպովան: