Գարեջրի համար ամենավտանգավոր նախուտեստները չիպսերն են, ապխտած և տապակած սնունդը։ Այս մասին հայտնել է Սկանդինավյան առողջապահական կենտրոնի գաստրոէնտերոլոգ Օլգա Չիստիկը։
Բժշկի խոսքով՝ այս նախուտեստները վտանգավոր են հիմնականում այն պատճառով, որ պարունակում են շատ աղ։
— Մեծահասակի համար օրական աղի ընդունումը մոտ հինգ գրամ է, բայց գարեջրի և աղի նախուտեստների տոպրակի հետ մեկ երեկոն հեշտությամբ մի քանի անգամ գերազանցում է այս ցուցանիշը,— բացատրել է Չիստիկը։
Գաստրոէնտերոլոգը հավելել է, որ ցանկացած ալկոհոլ, որը զուգորդվում է բարձր կալորիականությամբ նախուտեստների մեծ մասի հետ, կարող է ծանրաբեռնել ենթաստամոքսային գեղձը և լյարդը, այնքանով, որ նույնիսկ մեկ դեպքը կարող է հանգեցնել սուր պանկրեատիտի։
Չիստիկի խոսքով՝ նման նախուտեստների մեկ այլ վտանգ է դրանց ավելացվող համեմունքների քանակը։ Մասնավորապես, դրանք մեծացնում են լորձաթաղանթի գրգռումը և առաջացնում այրոց։ Բժիշկը զգուշացրել է, որ գաստրիտով կամ ռեֆլյուքսով տառապող մարդկանց մոտ նման նախուտեստները, մեծ մասամբ, սրացում են առաջացնում, հաղորդում է Lenta.ru-ն։
Հոգեբույժ և նարկոլոգ Ռուսլան Իսաևն ասել է, որ ալկոհոլային խմիչքների և քաղցրավենիքի համադրությունը հատկապես վնասակար է։ Նրա խոսքով՝ այն առաջացնում է գլյուկոզի կտրուկ տատանումներ և մեծացնում է ինսուլինային արձագանքը, ինչը վտանգավոր է թաքնված նյութափոխանակության խանգարումների դեպքում։