Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Որոնք են քաղցրավենիքի հանդեպ անդիմադրելի ցանկության պատճառները․ բացատրել է բժիշկը

Blog Image

Քաղցր ուտելու ցանկությունը պայմանավորված է օրգանիզմում տեղի ունեցող էվոլյուցիոն գործընթացներով, «ՌԻԱ Նովոստի»-ին տված հարցազրույցում ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Կաշուխը։ 

Ըստ նրա՝ քաղցրավենիքի մեջ պարունակվող պարզ ածխաջրերը օրգանիզմում արագորեն քայքայվում են գլյուկոզի մակարդակի՝ առաջացնելով արյան մեջ դրա մակարդակի կտրուկ բարձրացում։ «Ուղեղը սա ընկալում է որպես էներգիայի հզոր և արագ աղբյուր, որը էվոլյուցիոն առումով կարևոր է գոյատևման համար։ Ի պատասխան՝ ակտիվանում է պարգևատրման համակարգը՝ արտազատելով դոֆամին նեյրոհաղորդիչը, որը ստեղծում է հաճույքի և բավարարվածության զգացում»,- բացատրել է Կաշուխը։

Բժիշկը հավելել է, որ գլյուկոզի մակարդակի բարձրացումից կարճ ժամանակ անց դրանք արագորեն նվազում են, ինչը կարող է հանգեցնել էներգիայի կորստի, դյուրագրգռության և սուր քաղցի։

Կաշուխը զգուշացրել է, որ լիարժեք կերակուրները քաղցրավենիքով չափազանց հաճախ փոխարինելը կարող է հանգեցնել ածխաջրերի չափազանց մեծ ցանկության և այլ սննդանյութերի պակասի՝ վատ սննդակարգի պատճառով։

Send