2 թվացյալ անվնաս սովորություններ կարող են բացասաբար ազդել ատամների և բերանի խոռոչի վրա

2 թվացյալ անվնաս սովորություններ կարող են բացասաբար ազդել ատամների և բերանի խոռոչի վրա

СберЗдоровье բժշկական ընկերության ստոմատոլոգ Անդրեյ Վորոշիլինը Lenta.ru-ի հետ զրույցում զգուշացրել է, որ երկու թվացյալ անվնաս սովորություններ կարող են բացասաբար ազդել ատամների և բերանի խոռոչի առողջության վրա։

Բժիշկը ուշադրություն է հրավիրել այն փաստի վրա, որ արևածաղկի սերմերն ուտելու սովորությունն ամենաշատը քայքայում է ատամները։ Նա զգուշացրեց, որ եթե դա անեք կանոնավոր և երկար ժամանակ, ժամանակի ընթացքում վերին և ստորին կտրիչների վրա սեպաձև իջվածք կհայտնվի։

Առջևի ատամների նմանատիպ թերությունը կարելի է վերականգնել կոմպոզիտային էսթետիկ ռեստավրացիայի միջոցով, սակայն, եթե վնասը մեծ է, դա չի օգնի։ Այս դեպքում, ինչպես նշել է ատամնաբույժը, խորհուրդ է տրվում տեղադրել կերամիկական վինիրներ կամ պսակներ։

Ըստ նրա՝ ոչ պակաս, թթվային մթերքները վնասակար են ատամների համար, այդ թվում՝ խտացրած թարմ քամած հյութերը, հատկապես նարինջից և խնձորից, լիմոնադներից։ «Նրանց պարունակած թթուները ոչնչացնում են ատամի էմալը՝ դարձնելով ատամները ավելի զգայուն։ Միաժամանակ, բարակ էմալով ատամները կարիեսի առաջացման ավելի մեծ վտանգ ունեն»,- պարզաբանել է բժիշկը։