Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Աղի նոր վտանգավոր հատկություն է անվանվել

Blog Image

 

Յեյլի բժշկական դպրոցի գիտնականները պարզել են, որ չափից շատ աղի սնունդը մեծացնում է PRDM1-S սպիտակուցի ակտիվությունը, որը կարող է խաթարել T-բջիջների աշխատանքը և առաջացնել իմունային կարգավորման խանգարումներ՝ կապված բազմակի սկլերոզի և այլ հիվանդությունների հետ:

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Science Translational Medicine (STM) ամսագրում: Գիտնականները բացատրել են, որ աուտոիմուն հիվանդությունները, ինչպիսիք են ռևմատոիդ արթրիտը և գայլախտը, առաջանում են գենետիկական և շրջակա միջավայրի գործոնների, ինչպիսիք են վիտամին D-ի և ճարպաթթուների պակասը:

Յեյլի բժշկական դպրոցի գիտնականների վաղ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ աղի բարձր ընդունումը նույնպես նպաստում է ցրված սկլերոզի զարգացմանը: Նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ցրված սկլերոզով հիվանդների մոտ ավելացել է PRDM1-S կոչվող գենի և համանուն սպիտակուցի ակտիվությունը: Այն մասնակցում է իմունային ֆունկցիայի կարգավորմանը։ Գիտնականները պարզել են, որ PRDM1-S-ը հանգեցնում է աղի նկատմամբ զգայուն SGK-1 ֆերմենտի արտահայտման ավելացմանը, ինչը հանգեցնում է կարգավորող T բջիջների խաթարմանը: 

Չափից շատ աղի սնունդ ուտելիս T բջիջները, որոնք սովորաբար վերահսկում են իմունային պատասխանը, դադարում են կանխել աուտոիմուն հիվանդությունները: Գիտնականների կարծիքով՝ հետազոտության արդյունքները կարող են հիմք դառնալ նման պաթոլոգիաները վերացնելու համար նոր դեղամիջոցների ստեղծման համար։ Ամենայն հավանականությամբ, դրանց ազդեցությունը կլինի PRDM1-S-ի ակտիվությունը ճնշելը:

Send