Դադարեք շաքարավազ ավելացնել ձեր սուրճին․ Ահա թե որքան վնասակար է ձեր առողջության համար

Միայն ԱՄՆ-ում սուրճը ամենահայտնի ըմպելիքներից մեկն է, ըստ Սուրճի ազգային ասոցիացիայի 2023 թվականի ապրիլի զեկույցի. նույնը, հավանաբար, ճիշտ է նաև այլ երկրներում: Այսպիսով, օրը սուրճով սկսելը կարող է բարձրացնել ձեր տրամադրությունը էներգետիկ կոֆեինի շնորհիվ, որի օգտագործումը դեռ պետք է վերահսկվի։ Դրա հետ մեկտեղ դուք պետք է վերահսկեք ձեր շաքարի սպառումը, քանի որ ձեր առավոտյան բաժակը կարող է դառնալ շաքարի մշտական աղբյուր:
Ըստ MD Anderson Cancer Center, ԱՄՆ-ի, առավոտյան սուրճի բաժակը նուրբ շաքարով քաղցրացնելը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ առողջության վրա: Սուրճը հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են պայքարել մարմնում բորբոքման մակարդակի և օքսիդատիվ սթրեսի դեմ: Այնուամենայնիվ, հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շաքարավազի ավելացումը կարող է նվազեցնել ըմպելիքի սննդային պարունակությունը՝ նվազեցնելով դրա առողջության օգուտները:
Որոշ գիտական ապացույցների համաձայն (օրինակ՝ Harvard Health Publishing-ից), շաքարն ինքնին մարդու սննդակարգում էական սննդանյութ չէ: Շաքարավազից ամբողջությամբ հրաժարվելը շատ դժվար է։ Այն բնականաբար հանդիպում է հավասարակշռված սննդակարգի անբաժանելի մաս կազմող մթերքներում, ինչպիսիք են մրգերն ու բանջարեղենը: Այնուամենայնիվ, չարժե նաև չարաշահել. Եվ ահա թե ինչու.
«Շաքարը ներծծվում է արյան մեջ։ Սա հանգեցնում է ձեր արյան շաքարի մակարդակի բարձրացմանը, որն ապահովում է էներգիայի արագ պոռթկում: Այնուամենայնիվ, դա երկար չի տևի. այնուհետև կհետևի արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ անկում, ասում է Ջենիֆեր Շլեթը, Ռ.Դ., գրանցված դիետոլոգ և ինտեգրատիվ սնուցման մարզիչ Միացյալ Նահանգներում: «Արյան շաքարի աճը և դրան հաջորդող անկումը կարող է վտանգավոր լինել շաքարախտով կամ այլ հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար, բայց ընդհանուր բնակչության համար սուրճի մեջ շաքարն այդքան էլ վնասակար չի լինի», - նշում է արևմտյան փորձագետը: