Արդյո՞ք անվտանգ է ծլած կարտոֆիլ ուտելը

Արդյո՞ք անվտանգ է ծլած կարտոֆիլ ուտելը

Երբ կարտոֆիլը բողբոջում է և առաջանում կանաչ ծիլեր, դա սովորաբար նշանակում է, որ դրանք երկար ժամանակ լույսի տակ են եղել: Դա կարող է հանգեցնել նրան, որ արտադրվի բնական թույն՝ սոլանին, որը կենտրոնացած է կարտոֆիլի կանաչ հատվածներում:

Գլիկոալկալոիդների մեծ մասը հայտնաբերված է կարտոֆիլի ծիլերում, կանաչ կեղևում և «աչքերում»: Կանաչ հատվածը քլորոֆիլն է՝ բնական միացություն, որը ձևավորվում է բույսերում, երբ դրանք ենթարկվում են լույսի: Եվ երբ դա տեղի է ունենում, տոքսինները հաճախ են արտազատվում:

Այս գործընթացը սկսվում է, երբ մի քանի պայմաններ միանգամից համընկնում են՝ բարձր ջերմաստիճան, խոնավություն, լուսավորություն և երկարատև պահպանում:

Եթե ​​ձեր կարտոֆիլն ունի բողբոջներ և կանաչ բծեր, ապա ամենաանվտանգը դրանք գցել պարարտանյութի արկղը՝ թունավորումից խուսափելու համար:

Թեև կանաչ բծերը և ծիլերը հեռացնելը նվազեցնում է գլիկոալկալոիդների մակարդակը, դա չի նշանակում, որ դրանք ամբողջությամբ հեռացվում են արմատային բերքից: Եվ անկախ նրանից, թե դրանք խաշում եք, տապակում եք, խորովում եք, եփելը չի ​​նվազեցնում տոքսինների քանակը։

Թունավորման ախտանիշները կարող են ի հայտ գալ մի քանի ժամից և կարող են ներառել փսխում, փորլուծություն, գլխացավ: