Գիտնականներն անվանել են մթերք, որն ավելի վնասակար է, քան շաքարավազն ու յուղոտ միսը

Գիտնականներն անվանել են մթերք, որն ավելի վնասակար է, քան շաքարավազն ու յուղոտ միսը

Հարվարդի հանրային առողջության դպրոցի կողմից անցկացված ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ բարձր վերամշակված մթերքների օգտագործումը զգալիորեն մեծացնում է սրտի հիվանդությունների, շաքարախտի, գիրության և դեպրեսիայի զարգացման հավանականությունը: Այս մասին գրել է «Ռոսիյսկայա գազետա»-ն։

Հեղինակները վերլուծել են ավելի քան 110 հազար ամերիկացիների տվյալները 30 տարվա ընթացքում։ Պարզվել է, որ այն մարդիկ, ովքեր օգտագործում են ծայրահեղ վերամշակված սնունդ, վաղաժամ մահվան վտանգը 4%-ով ավելի բարձր է: Մասնավորապես, այս ցանկում են վերամշակված մսամթերքները, ինչպիսիք են երշիկեղենը և մսային այլ դելիկատեսները: Հետաքրքիր է, որ սովորական տապակած ճարպոտ միս ու շաքար ուտելն ավելի քիչ վտանգ է ներկայացնում առողջության համար:

Մասնագետները նշել են, որ սննդակարգում կարեւոր դեր է խաղում այլ՝ քիչ վնասակար մթերքների առկայությունը։ Բջջանյութով, վիտամիններով և հանքանյութերով հարուստ մթերքների օգտագործումը կարող է նվազեցնել վերամշակված սննդի բացասական ազդեցությունը: Օրինակ, ամբողջական ձավարեղենը և հացը նույնպես բարձր մշակված մթերքներ են, բայց պարունակում են օգտակար սնուցիչներ:

Գիտնականները խորհուրդ են տալիս սահմանափակել գերմշակված մթերքների օգտագործումը, որոնք հաճախ պարունակում են վտանգավոր քիմիական հավելումներ, ինչպես նաև հավելյալ աղը, շաքարն ու ճարպը: