Ո՞ւմ կարող է վնասել սոխը. Բժշկի պատասխանը

Սոխը համարվում է ամենաառողջ բանջարեղեններից մեկը։ Գիտականորեն ապացուցված է, որ այս մթերքն ունի բազմաթիվ բուժիչ հատկություններ, այդ թվում՝ պաշտպանում է քաղցկեղից, արագացնում է վերքերի ապաքինման գործընթացը և նորմալացնում արյան շաքարի և խոլեստերինի մակարդակը:
Սոխը անփոխարինելի օգնական է տարբեր մրսածության դեպքում։ Բանջարեղենն ունակ է ոչնչացնել պաթոգեն բակտերիաները՝ նպաստելով իմունային համակարգի աշխատանքին։
Բացի այդ, սոխը շատ համեղ բանջարեղեն է։ Գրեթե ոչ մի ուտեստ ամբողջական չէ առանց դրա: Առանց սոխի դժվար է պատրաստել համեղ տապակած ապուր, աղացած միս՝ հյութալի կոտլետների կամ որևէ աղցանի համար։
Այնուամենայնիվ, սոխը ոչ բոլորի համար է օգտակար, զգուշացրել է սննդաբան Ալեքսանդր Անդրեևը, որը մեջբերում է բժիշկ Փիթերը։ Չնայած բոլոր դրական հատկություններին, այս բանջարեղենը կարող է նաև վնաս պատճառել։
Այսպիսով, սոխը, հատկապես թարմը, խորհուրդ չի տրվում օգտագործել աղեստամոքսային տրակտի, երիկամների, լյարդի հիվանդություններ ունեցողներին, ինչպես նաև արյան մակարդման հետ կապված խնդիրներ ունեցողներին։ Ինչ վերաբերում է վերջինիս, ապա սոխի մեջ կան նյութեր, որոնք դանդաղեցնում են այս գործընթացը։ Նույն պատճառով բանջարեղենը պետք է դեն նետել ցանկացած պլանավորված վիրահատությունից առաջ:
Նույնիսկ լիովին առողջ մարդիկ կարող են տհաճ ախտանիշներ զգալ, եթե չարաշահեն սոխը, նշել է Ալեքսանդր Անդրեևը։ Այս բանջարեղենը կարող է առաջացնել այրոց և մարսողության խանգարումներ, ինչպես նաև բարձրացնել արյան ճնշումը: