Բժիշկը զգուշացրել է տնային պահածոների մեջ բակտերիաների առկայության վտանգի մասին

Տնական պահածոները առանցքային տեղ ունեն տոնական սեղանի վրա, սակայն շատ կարևոր է վստահ լինել, որ դրանց պատրաստման կանոնները պահպանվում են։ Բժշկական գիտությունների թեկնածու, վարակաբան Անդրեյ Պոզդնյակովն«Իզվեստիա»-ին պատմել է պահածոների մեջ բակտերիաների վտանգի մասին։
«Պահպանումը ներառում է սննդի տարայի փակումը, որոշակի ջերմաստիճանի տաքացումը և կոնսերվանտների տեղադրումը տարայի մեջ: Երեք պայմաններն էլ ուղղված են բակտերիաների ոչնչացմանը, որոնք անխուսափելիորեն գոյություն ունեն պահպանվող ապրանքների վրա», - բացատրել է Պոզդնյակովը:
Ըստ նրա՝ արդյունաբերական պահածոյացումն ավելի անվտանգ է, քանի որ այնտեղ խստորեն պահպանվում է ջերմաստիճանի ռեժիմը, պայմանները։
«Ամենատարածված և վտանգավոր միկրոօրգանիզմը, որը կարող է մահացու լինել և հայտնաբերված է պահածոներում, Clostridium botulinum-ն է՝ արտաքին միջավայրում շատ դիմացկուն միկրոօրգանիզմը, որն արտադրում է թույն, որը նույնիսկ նվազագույն կոնցենտրացիաներում շատ վնասակար է օրգանիզմի համար»,- ասել է բժիշկը։
Մասնագետի խոսքով՝ բոտուլիզմն ամենից հաճախ սկսվում է աղեստամոքսային տրակտում դրսևորումներից։ Դրսևորումը համապատասխանում է աղիքային վարակի մեղմ ախտանշաններին՝ փսխում, փորլուծություն, ցածր (մի փոքր բարձր) ջերմաստիճան։ Ամենից հաճախ այս ախտանշանները չափավոր են արտահայտվում, դրանք անցնում են բավական արագ, իսկ հետո առաջանում են նյարդաբանական ախտանիշներ.
Բացի այդ, եթե պահածոները բավականաչափ փակված չեն, և թթվածինը կարող է ներթափանցել ներս, դրանց մեջ կարող են զարգանալ այլ միկրոօրգանիզմներ, ինչպիսիք են աղիքային ցուպիկը, էնտերոկոկը, երբեմն նաև սալմոնելլան, ինչը առաջանում է պահպանման տեխնոլոգիայի խախտման պատճառով: Ամենատարածված հետևանքները, որոնք առաջանում են աղտոտված պահածոների օգտագործումից, աղիքային վարակի տեսքով են:
«Եթե հանկարծակի ի հայտ գան աղիքային վարակի նույնիսկ նվազագույն առաջին նշանները կամ դրսևորումները՝ կապված տնային պահածոների օգտագործման հետ, պետք է անհապաղ դիմել բժշկի և անպայման կենտրոնանալ պահածոների օգտագործման վրա»,- եզրափակել է Պոզդնյակովը: