5 ամենավտանգավnր մթերքները, որոնք խտացնում են արյունը. բժշկի նախազգուշացնում է

5 ամենավտանգավnր մթերքները, որոնք խտացնում են արյունը. բժշկի նախազգուշացնում է

1. Շաքարավազ
Սովորական սպիտակ շաքարը, որը կարելի է գտնել գրեթե բոլոր պատրաստված մթերքներում՝ քաղցրավենիքից և թխածից մինչև ցածր յուղայնությամբ կաթ և վերամշակված մթերքներ, հրահրում է արյան գլյուկոզայի կտրուկ աճ, ինչը հանգեցնում է վնասակար լիպիդային միացությունների ավելացման, արյան խտացման և ավելացման: 

2. Ապխտած միս
Մեկ այլ վտանգավոր ապրանք է շատերի կողմից սիրելի ապխտած նրբերշիկները։ Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ «վատ» խոլեստերին, որը ժամանակի ընթացքում կարող է հանգեցնել արյան մակարդման: Անգամ մեկ «անվնաս» թվացող սենդվիչը կարող է վտանգավոր լինել, եթե այն ուտեք ամեն օր նախաճաշին: Փորձեք ապխտած միսը փոխարինել խաշած մսով, հավի կրծքամսով և բնական խոզապուխտով։

3. Պահածոներ

Դրանք հաճախ ավելացնում են ավելի շատ քարի աղ, որը պարունակում է նատրիումի բարձր խտություն։ Այսպիսով, մեկ բանկա կարող է պարունակել աղի օրական պահանջարկը, որի ավելորդ քանակությունը հեղուկ է պահում մարդու օրգանիզմում, որն առաջացնում է այտուցներ և բարձրացնում արյան ճնշումը։

4. Կարտոֆիլ
Կարտոֆիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ օսլա, որն ուղղակիորեն ազդում է արյան խտացման վրա։ Տապակած կարտոֆիլը հատկապես վտանգավոր է սրտանոթային համակարգի առողջության համար, քանի որ օսլայի բեռնաթափման չափաբաժնի մեջ ավելացվում են նաև ճարպեր։ Պետք չէ ամբողջությամբ հրաժարվել կարտոֆիլից։ Պարզապես պետք է այն ուտել խաշած վիճակում և ոչ ամեն օր։

5. Բանան
Այս քաղցր, սննդարար մրգերը հարուստ են շաքարով և կալիումով, ինչը կարող է հանգեցնել արյան մակարդման: Բանանի ֆրուկտոզան արագ վերածվում է լիպիդային միացությունների, որոնք վտանգավոր են սրտի և արյան անոթների համար։ Սակայն այս մրգերի դեպքում իրավիճակը նույնն է, ինչ կարտոֆիլի դեպքում՝ պետք չէ ամբողջությամբ բացառել դրանք սննդակարգից, պարզապես հետևել քանակին։