Հզոր իմունային խթանիչ. ինչու է կաղամբն օգտակար և ում համար է այն վտանգավոր

Հզոր իմունային խթանիչ. ինչու է կաղամբն օգտակար և ում համար է այն վտանգավոր

Կաղամբը շատ օգտակար բանջարեղեն է, քանի որ այն հարուստ է տարբեր օգտակար նյութերով, որոնք նպաստում են առողջությանը:

Կաղամբի օգտակար հատկությունները

Կաղամբը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C, որը գործում է որպես հակաօքսիդիչ՝ պայքարելով ազատ ռադիկալների դեմ և նպաստելով իմունային համակարգի ամրապնդմանը:

Համակարգված վիտամիններ և հանքանյութեր: Կաղամբը հարուստ է նաև վիտամին K-ով, վիտամին U-ով (որը կարող է օգնել ստամոքսի հիվանդությունների դեպքում), ֆոլաթթուով, կալցիումով, մագնեզիումով և պոտասիումով:

 Կաղամբը պարունակում է ֆիտոքի  խմբի նյութեր՝ գլուկոզինոլատներ, որոնք կարող են նվազեցնել քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:

Նիհարելու համար: Կաղամբը ցածր կալորիաների պարունակությամբ բանջարեղեն է, ինչը նշանակում է, որ այն կարող է օգնել ավելորդ քաշից ազատվելիս՝ միաժամանակ ապահովելով համապատասխան սննդանյութեր:

Խոլեստերինի մակարդակի իջեցում: Կաղամբը պարունակում է լուծվող բջջանյութ, որը օգնում է իջեցնել խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ:

Վտանգավորություն և ռիսկեր

Կաղամբի գազ առաջացնող ազդեցություն: Կաղամբը կարող է գազեր առաջացնել ստամոքսում և աղիներում, հատկապես այն մարդկանց համար, ովքեր տառապում են աղիների խնդիրներից (օրինակ՝ քաղցկեղի հիվանդություն կամ ախորժակային խնդիրներ): Դա կապված է այն բանի հետ, որ կաղամբը պարունակում է բարդ շաքարներ (ռիբոզերներ), որոնք դժվարությամբ կլանվում են աղիներում:

Քաղցկեղի կանխարգելման համար օգտագործվող դեղամիջոցների հետ փոխազդեցություն: Կաղամբը և այլ մոլորակներ այս ընտանիքից (օրինակ՝ բրոկոլի) կարող են ազդել դեղերի վրա, որոնք ընդունվում են քաղցկեղի դեմ բուժման ընթացքում, քանի որ դրանք կարող են փոփոխել մի քանի դեղորայքի մետաբոլիզմը լյարդում:

Շատ քիչ դեպքերում, բայց կարևոր է նշել, որ կաղամբը կարող է բացասաբար ազդել որոշ մարդկանց, ովքեր ունեն հատուկ սննդային ալերգիաներ, ինչպես նաև գենետիկ խանգարումներ (օրինակ՝ տիրոզոլիզատների հետ կապված):

 Եթե օգտագործվում է հակաբիոտիկների, ապա կան դեպքեր, երբ կաղամբը կարող է խոչընդոտել որոշ կենսաբառաբառերի աշխատանքի։