Ամռանը անհնար է հրաժարվել կեռասից, և մենք հազվադեպ ենք սահմանափակվում այս հյութալի հատապտուղների 500 գրամով։
Կեռասի սեզոնը շուտով կավարտվի, և բոլորը շտապում են որքան հնարավոր է շատ վայելել այս համեղ հատապտուղը։ Բայց արժե հիշել, որ ամեն ինչ լավ է չափավորության մեջ։
Կեռասը առողջարար է և ցածր կալորիականությամբ, բայց այն պարունակում է ածխաջրեր և շատ շաքար, ուստի չպետք է շատ կեռաս ուտել և գիշերը շատ հատապտուղներ չուտել։
Կեռասի օգտակար հատկությունները
Կեռասը պարունակում է օրգանական թթուներ (ներառյալ ասկորբինաթթու), օքսիկումարիններ, պեկտիններ, սննդային մանրաթելեր, շատ երկաթ և մագնեզիում, A, B1, B2, B6, C, E, H և PP վիտամիններ, մանգան, ֆոսֆոր, կալիում, կալցիում, ցինկ, պղինձ, յոդ, անտոցիանիններ, կումարիններ և բետա-կարոտին։
Անտոցիանինները դրական ազդեցություն ունեն հիշողության և ընդհանուր առմամբ ուղեղի աշխատանքի վրա։
Կեռասը բարենպաստ ազդեցություն ունի արյունաստեղծ համակարգի վրա։ Հատապտուղները օգտակար են մաշկի համար և օգնում են խոնավացնել այն։
Կեռասը ունի հակաբորբոքային հատկություններ և օգնում է նվազեցնել հոդերի, մկանների ցավը և այտուցը։ Օգտակար է ուտել դրանք մարզումից հետո՝ վերականգնվելու համար։
Տարբեր գույների հատապտուղները տարբերվում են կազմով, բայց ընդհանուր առմամբ դրանք նման են։ Որքան մուգ է հատապտուղը (մուգ բորդո, գրեթե սև), այնքան առողջարար է այն և պարունակում է ավելի շատ սննդարար նյութեր, քան դեղին և վարդագույն կեռասը, բայց չպետք է մոռանալ նաև դրանց մասին, քանի որ այս հատապտուղները ոչ պակաս համեղ են։
Ամռանը հիշեք կեռասի մասին։ Թթու կեռասը չափազանց առողջարար է, ավելի շատ, քան կեռասի քաղցր տեսակները։
Մեծ քանակությամբ պարզ ածխաջրերը առաջացնում են խմորում և փքվածություն։ Ամեն ինչ լավ է չափավորության մեջ. բալի չափազանց օգտագործումը հանգեցնում է գազերի առաջացման և կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ։
Խորհուրդ է տրվում սահմանափակել կեռասի օգտագործումը շաքարախտով տառապող մարդկանց և ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների սրացման ժամանակ։
Ռոսպոտրեբնադզորը խորհուրդ է տալիս կեռաս գնել այն վայրերում, որտեղ հատապտուղների որակը վերահսկվում է։
Ընտրեք առաձգական, հարթ, փայլուն հատապտուղներ՝ առանց փոսերի, փտման, բորբոսի նշանների։ Չափազանց փայլուն հատապտուղները պետք է ձեզ զգուշացնեն։ Ամենայն հավանականությամբ, դրանք մշակվել են ֆունգիցիդներով կամ որոշ այլ քիմիական նյութերով։ Հետևաբար, շատ կարևոր է հատապտուղները մանրակրկիտ լվանալ հոսող ջրի տակ անմիջապես ուտելուց առաջ։
Հատապտուղները արագ են փչանում, խորհուրդ է տրվում դրանք անմիջապես ուտել։