Գիտնականները բացահայտել են կատարյալ սուրճի բանաձեւը

Ամերիկացի ֆիզիկոսները պարզել են, թե ինչպես սուրճն ավելի թունդ դարձնել՝ առանց ավելորդ հատիկների վատնման:
Գաղտնիքը գարեջրի պատրաստման տեխնիկայի մեջ է եղել։ Ձեռքով լցնելու մեթոդը կիրառելիս կարևոր է ջուրը լցնել հնարավորինս բարձրությունից, բայց միևնույն ժամանակ պահպանել կայուն, շարունակական հոսքը: Հետազոտությունը հրապարակված է «Physics of Fluids» ամսագրում:
Փենսիլվանիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ջրի ուժեղ և ուղղորդված հոսքը աղացած սուրճի շերտում ստեղծում է «ձնահյուսի» էֆեկտ՝ հեղուկը ավելի խորն է թափանցում և ավելի լավ խառնում խյուսը: Սա ուժեղացնում է էքստրակցիան, դարձնում է համն ավելի հարուստ և թույլ է տալիս ավելի քիչ հատիկ օգտագործել: Այդ նպատակով լավագույնը նեղ քթով եռացուցիչն է, որը թույլ է տալիս ճշգրիտ կառավարել հոսքը: Բայց բարակ կաթիլները, ընդհակառակը, թույլ և պակաս անուշաբույր ըմպելիք են արտադրում։
Փորձի ժամանակ հետազոտողները օգտագործել են թափանցիկ ձագար և լազեր՝ ջրի շարժը հետևելու և հասկանալու համար, թե ինչպես է այն փոխազդում սուրճի մասնիկների հետ: Նրանք խորհուրդ են տալիս տեխնիկան փորձել տանը՝ ընդգծելով, որ նույնիսկ ամենօրյա պատրաստումը կարող է հանգեցնել գիտական նոր բացահայտումների։
Հեղինակները նաև խորհուրդ են տվել օգտագործել միջին աղացած, նախապես ողողել թղթի ֆիլտրը տաք ջրով, ըմպելիքը մոտ երեք րոպե եփել և օգտագործել մաքուր աղբյուրի ջուր։ Որքան տաք է ջուրը, այնքան ավելի պայծառ է համը, և հակառակը: