Հայտնի է դարձել, թե որ մթերքների լվանալն է վնասակար

Նոր գնված կամ սառնարանից վերցված սննդամթերքը ողողելը լավ գաղափար է, բայց միայն առաջին հայացքից: Սննդաբան Մարիյաթ Մուխինան բացատրել է, թե որ մթերքները պետք չէ լվանալ։ Մասնագետն ասաց, որ ձուն պատրաստելուց առաջ լվանալու խորհուրդը ոչ մի բանով չի հաստատվում։ Հավի ձվերը ծածկված են անտեսանելի կեղևով, որը պաշտպանում է պարունակությունը բակտերիաներից և վիրուսներից: Սովորական ջուրը «լվանում է» այս պատնեշը, և արտադրանքը դառնում է խոցելի արտաքին սպառնալիքների նկատմամբ։
Խորհուրդ չի տրվում նաեւ հում հավի միսը լվանալ, ինչպես ձուկը։ Սննդի բակտերիաները կարող են հայտնվել լվացարանում կամ սպասքի վրա և մեծացնել սննդային թունավորման հավանականությունը: Շատ մսամթերքներ արդեն մշակվել են արտադրողի կողմից մինչև փաթեթավորումը: Բացի այդ, նրանք ենթարկվում են մանրակրկիտ ջերմային մշակման:
Սունկն ու խոտաբույսերը նույնպես լվացման կարիք չունեն։ Սունկը հեշտությամբ կլանում է խոնավությունը, ուստի չափից շատը կարող է զգալիորեն փոխել համը: Բացառություն կարող է արվել, եթե ապրանքը նկատելի աղտոտվածություն ունի: Փաթեթի կանաչեղենը, ինչպես և միսը, արդեն մաքրված են, եթե նորից լվանաք, պահպանման ժամկետը զգալիորեն կկրճատվի։ Բժիշկ Մուխինան նաև հորդորել է չողողել մակարոնեղենը, եթե դրան հետագայում սոուս ավելացնեք։ Արտադրանքի մակերեսի օսլան ավելի լավ «կպչունություն» կապահովի այլ բաղադրիչների հետ, պարզաբանել է մասնագետը Kuban News-ի հետ զրույցում։