Կառաջացնի ուռուցքներ և թունավորում. բժիշկը նշել է, որ մուրաբան է մահացու

Սննդի, կենսատեխնոլոգիայի և սննդի անվտանգության դաշնային հետազոտական կենտրոնի իմունոլոգիական լաբորատորիայի ավագ գիտաշխատող Տատյանա Սոլնցևայի խոսքով՝ մեկ տարուց ավելի պահված մուրաբան կարող է պարունակել մարդու օրգանիզմի համար շատ վտանգավոր բաղադրիչ՝ օքսիմեթիլֆուրֆուրալ։
Այն շաքարի քայքայման միջանկյալ արդյունք է։ Այն բավականին հեշտությամբ է ձևավորվում թթվային միջավայրում, և մուրաբա պատրաստելու համար օգտագործվող շատ հատապտուղներ պարունակում են թթուներ։ Որքան երկար է պահվում մուրաբան, այնքան ավելի շատ հիդրօքսիմեթիլֆուրֆուրոլ է այն պարունակում, ասել է մասնագետը, որի խոսքերը մեջբերում է «Ռադիո 1»-ը։ Այս նյութը կարող է հանգեցնել լուրջ հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի։
Եթե մուրաբան պահվել է մեկ տարուց պակաս, բայց դրա մեջ բորբոս է առաջացել, շարունակեց Տատյանա Սոլնցևան, ապա նման պատրաստուկը նույնպես պետք է դեն նետել։ Շատերը պարզապես քերում են բորբոսը մակերեսից՝ սխալմամբ կարծելով, որ մուրաբայի մնացած մասը մնում է անվտանգ։ Բորբոսը արտադրում է տոքսիններ, որոնք տարածվում են ամբողջ արտադրանքի մեջ։