Մասնագետը խոսել է որոշակի հատապտուղներից պատրաստված կոմպոտի վտանգավորության մասին

 Մասնագետը խոսել է որոշակի հատապտուղներից պատրաստված կոմպոտի վտանգավորության մասին

Բալի կոմպոտը, եթե պահվի մեկ տարուց ավելի՝ առանց կորիզը հանելու, կարող է թունավոր դառնալ։ Այս մասին հայտնում է NEWS.ru-ն՝ հղում անելով Կրթական պետական ​​համալսարանի բնական գիտությունների ֆակուլտետի ընդհանուր կենսաբանության եւ կենսաէկոլոգիայի ամբիոնի դոցենտ Վիտալի Նապոլովին։

Մասնագետի խոսքով՝ բալի կորիզները պարունակում են ամիգդալին, որը ստամոքսահյութի հետ փոխազդեցության դեպքում վերածվում է հիդրոցիանաթթվի, որը վտանգ է ներկայացնում առողջության համար։

 

«Եթե պատահաբար մեկ կամ երկու հատապտուղ եք կուլ տվել կորիզով, դա մեծ խնդիր չի լինի: Այնուամենայնիվ, չպետք է նպատակաուղղված բալ ուտել կորիզներով», - ասել է Նապոլովը: Կենսաբանը նշել է, որ սննդային մանրաթելերի մեծ պարունակության պատճառով բալը չի ​​կարելի մեծ քանակությամբ օգտագործել, քանի որ դա կարող է գրգռել աղիները։ Խորհուրդ է տրվում օրական 350 գրամից ոչ ավել հատապտուղ ուտել։