Սննդաբանը նշել է խորոված ուտելու հիմնական վտանգի մասին

Խորոված ուտելը կարող է քաղցկեղ առաջացնել ու նպաստել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների սրմանը, «Մոսկվա 24»-ին ասել է դիետոլոգ եւ սննդաբան Եվգենի Արզամասցեւը։
Նրա խոսքով՝ շաշլիկն արտադրում է քաղցկեղածին նյութեր, որոնք վնասակար են օրգանիզմի համար եւ բացասաբար են ազդում բջիջների վրա։ Դրա պատճառով տուժում է դրանց կառուցվածքը, ինչը մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ «Ավելին, շատ յուղոտ մսի մեջ կանցերոգեններ կան, հատկապես, եթե այն երկար եփվի»,- ընդգծել է մասնագետը։
Բացի այդ, այն հակացուցված է խոցերի և գաստրիտների, հատկապես սուր փուլում, նաև դիվերտիկուլիտի: Դուք նույնպես պետք է խուսափեք այս ուտեստից, եթե վերջերս ստամոքսի կամ աղիքների վիրահատություն եք կատարել: Այս դեպքում թույլատրվում է ուտել միայն ցածր յուղայնությամբ մթերքներ՝ ջեռոցում եփած կամ խաշած։
«Ավելորդ քաշ ունեցող հիվանդները նույնպես պետք է զգուշությամբ ուտեն շաշլիկ, քանի որ խոզի և գառան միսը բավականին յուղոտ միս են, բացի այդ, եթե այն հաճախ ուտել, խոլեստերինի մակարդակը կարող է բարձրանալ»,- հավելել է Արզամասցեւը։
Դիետոլոգը հորդորել է խոզի և գառան խորովածի սիրահարներին կերակրատեսակն ուտել միայն տոն օրերին՝ մեկ-երկու ամիսը մեկ։
Բժիշկը նույնիսկ ավելորդ քաշ ունեցող հիվանդներին և իրենց առողջությամբ մտահոգողներին խորհուրդ է տվել ընտրել անյուղ մթերքներ՝ հնդկահավ, հավ կամ ձուկ։ Այս շաշլիկից կարելի է շաբաթական երկու անգամ ուտել 120–170 գրամ։
«Կրակը թույլ է տալիս ավելորդ ճարպը քամել, իսկ դիետիկ մթերքը դառնում է էլ ավելի առողջարար։ Բայց այս կանոնը չի տարածվում ճարպոտ խոզի մսի վրա»,- ասել է բժիշկը։
Բացի այդ, չպետք է մոռանալ բանջարեղենի մասին: «Օրինակ, սունկը հիանալի ցածր կալորիականությամբ հավելում կլինի ճաշատեսակին»,- եզրափակել է Արզամասցևը։