Որո՞նք են հավի ձվի օգուտներն ու վնասները․ քանի՞ հատ կարող եք ուտել՝ չվտանգելով ձեր առողջությունը

Որո՞նք են հավի ձվի օգուտներն ու վնասները․ քանի՞ հատ կարող եք ուտել՝ չվտանգելով ձեր առողջությունը

Կոնեկտիկուտի համալսարանի գիտնականները ապացուցել են, որ հավի ձուն մարդու օրգանիզմում չի բարձրացնում խոլեստերինի մակարդակը: Այս մասին տեղեկացնում է Netdoctor-ը` վկայակոչելով գիտնականների հետազոտությունները:

Փորձարկման արդյունքում պարզվել է, որ այն նաև չի ազդում արյան ճնշման վրա, սակայն դրա փոխարեն օրգանիզմում բարձրանում են «դրական խոլեստերինի» կոնցենտրատները:

Գիտնականները խորհուրդ են տալիս ճաշացուցակի մեջ անպայման ներառել հավի ձու, քանի որ այն չի բարձրացնում խոլեստերինի մակարդակը, դեռ ավելին`ձուն շատ օգտակար է. այն պարունակում է D վիտամին:

 

Ձուն կարող է տարբեր վարակիչ հիվանդությունների տարածման աղբյուր լինել։ Ըստ Կուլաչի՝ սալմոնելոզի, տուբերկուլյոզի, ստրեպտոկոկոզի, պուլորոզի, պաստերելյոզի, կոլիբացիլոզի, վարակիչ լարինգոտրախեիտի, միկոպլազմոզի, պսիտակոզի, գրիպի և այլ հիվանդությունների հարուցիչները կարող են փոխանցվել հավի ձվի հետ։

«Հիմնական վտանգը սալմոնելայով վարակվելու հավանականությունն է։ Սալմոնելլան կարող է առկա լինել թարմ ձվի մեջ՝ առաջացնելով սննդային հիվանդություններ, որոնք հաճախ կոչվում են «սննդային թունավորումներ»:

 

Վարակման վտանգը նվազագույնի հասցնելու համար մի գնեք ձու անվստահելի վաճառողներից և արտադրողներից: Մասնավորապես, վտանգ է ներկայացնում տնային ձվերը։ Նույնիսկ սառնարանում բակտերիան կարող է երկար գոյատևել, ընդգծել է Կուլաչը։

Կախված ձեր ճաշակի նախասիրություններից և տարիքից՝ ձուն կարելի է օգտագործել գրեթե ամեն օր։ Սակայն խոլեստերինի նյութափոխանակության խանգարման դեպքում դեղնուցի օգտագործումը խորհուրդ է տրվում սահմանափակել շաբաթական 3-4 կտորով։