Նշվել են երիկամների հիվանդություն առաջացնող մթերքները

Նշվել են երիկամների հիվանդություն առաջացնող մթերքները

Կենդանական ճարպերով հարուստ մթերքները, ինչպես նաև կերակրի աղն ու շաքարը նպաստում են կալցիումի քարերի առաջացմանը։ Այս մասին «Ռոսիա 1» հեռուստաալիքի եթերում խոսել է բժիշկ և հեռուստահաղորդավար Ալեքսանդր Մյասնիկովը։

«Գրեյպֆրուտի հյութը հիանալի արտադրանք է, բայց այն մեծացնում է քարերի ձևավորման միտումը, ինչպես նաև վիտամին C-ն մեծ չափաբաժիններով», - բացատրեցլ է նա:

Բժիշկը այս ցանկում ներառել է նաեւ սպանախը, կանաչեղենն ու ընկույզը։ Քանի որ այս մթերքները պարունակում են օքսալատներ, դրանք պետք է չափավոր օգտագործվեն:
Որպես երիկամների քարերի առաջացման մեկ այլ հնարավոր պատճառ բժիշկը նշել է հաբերում առկա կալցիումը:

Գիտնականները պարզել են, որ շատ վերամշակված սնունդ ուտելը նպաստում է բորբոքմանն ու երիկամների քրոնիկ հիվանդությանը: Համապատասխան ուսումնասիրությունը հրապարակվել է Science Advances- ում:

Մոնաշի համալսարանի մասնագետները ուսումնասիրել են նման սննդակարգի ազդեցությունը կրծողների վրա և պարզել, որ ավելցուկային գլիկոլիզացման արտադրանքն ազդում է աղիքային արգելքի թափանցելիության վրա և առաջացնում «ծակ» աղիքի համախտանիշ, որն իր հերթին մեծացնում է երիկամների դիսֆունկցիայի ռիսկը:

Գիտնականները նշում են, որ նկարագրված պոտենցիալ վտանգավոր նյութերը սովորաբար ավելացվում են կարտոֆիլի չիպսերին, հացաբուլկեղենին, շոկոլադին և հրուշակեղենին, ինչպես նաև ջերմամշակված ապրանքներին՝ տապակած և թխած կերակուրներին բնորոշ համ ու բույր տալու համար:

Միևնույն ժամանակ, հետազոտողները ուշադրություն են հրավիրում այն ​​փաստի վրա, որ ավելցուկային գլիկոլիզացման արտադրանքով առաջացած բորբոքային ռեակցիան կարող է չեզոքացվել սննդակարգ օսլա պարունակող բջջանյութ ներմուծելով, որը պարունակում է վարսակը, բրինձը, գարին, լոբին, ոլոռը և խաշած կարտոֆիլը: