Սրտաբանը բացատրել է, թե ինչպես սրտի առողջությունը պահպանել

Սրտաբանը բացատրել է, թե ինչպես սրտի առողջությունը պահպանել

Սննդից ստացված սննդանյութերը կարող են ամրացնել արյան անոթները, կարգավորել խոլեստերինի մակարդակը և նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը, ասել է  սրտաբան և թերապևտ Արինա Առլանովան։

Բժիշկը Lenta.ru-ի հետ զրույցում բացահայտել է առողջ սրտի սննդային կանոնները։

Առողջ սնվելու հիմնական կանոնը հավասարակշռությունն ու բազմազանությունն է։ Դիետան պետք է պարունակի սպիտակուցներ, ճարպեր և ածխաջրեր՝ ճիշտ համամասնությամբ։

Բժիշկը սրտի համար ամենաառողջ մթերքներից է անվանել յուղոտ ձուկը՝ սաղմոն, սկումբրիա, ծովատառեխ, թունա։ Դրանք պարունակում են օմեգա-3 ճարպաթթուներ, որոնք նվազեցնում են վատ խոլեստերինի մակարդակը։ Յուղոտ ձուկ ուտելը նաև օգնում է կանխել արյան մակարդումը: Ուստի անհրաժեշտ է այն ուտել շաբաթական առնվազն երկու անգամ։ «Նրանց համար, ովքեր ձուկ չեն սիրում, այն կարելի է փոխարինել կտավատի յուղով, չիայի սերմերով կամ ընկույզով»,- ասել է բժիշկը։

Նա նաև խորհուրդ է տվել ուտել թարմ բանջարեղեն և մրգեր, քանի որ դրանք հարուստ են բջջանյութով, որն օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ խոլեստերինը: Բացի այդ, դրանք պարունակում են հակաօքսիդանտներ, որոնք պաշտպանում են արյան անոթները վնասից:

Սպանախը, կաղամբը, բրոկոլին (կալիումի և մագնեզիումի աղբյուր), հապալասը, ազնվամորին, լոռամիրգը (հարուստ է սիրտը պաշտպանող պոլիֆենոլներով), ցիտրուսային մրգերը (վիտամին C-ի աղբյուր) հատկապես օգտակար են սրտի համար։

Արինա Առլանովա
սրտաբան, թերապևտ


Բժիշկը խորհուրդ է տվել սննդակարգում ավելացնել հացահատիկային հաց, վարսակի ալյուր, շագանակագույն բրինձ և քինոա։ Այս մթերքները պարունակում են բջջանյութ, որն անհրաժեշտ է օրգանիզմին՝ արյան մեջ շաքարի նորմալ մակարդակը պահպանելու և աթերոսկլերոզի ռիսկը նվազեցնելու համար: Կարելի է նաև դիվերսիֆիկացնել սննդակարգը՝ օգտագործելով բուսական սպիտակուցի և բջջանյութի աղբյուրները, մասնավորապես՝ հատիկները (ոսպ, լոբի):

Մուգ շոկոլադը (առնվազն 70 տոկոս կակաոյի պարունակությամբ) նաև օգնում է աջակցել սրտի առողջությանը: Այն հարուստ է ֆլավոնոիդներով, որոնք բարելավում են արյան շրջանառությունը։ Բժիշկը պարզաբանել է, որ բավական է օրական 20-30 գրամ այս մթերքից ուտել։

Սրտի հիվանդությունները կանխելու համար բժիշկը նաև կոչ է արել սահմանափակել յուղոտ մսի և տրանս ճարպերով, աղով, շաքարով և քաղցրավենիք պարունակող մթերքների օգտագործումը։