Բժիշկը զգուշացրել է դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելու հետևանքների մասին

Բժիշկը զգուշացրել է դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելու հետևանքների մասին

Գաստրոէնտերոլոգ Ֆելիքս Տուխվատուլինը պատմել է, թե ինչ հետեւանքների կարող է հանգեցնել դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելը։

Նրանց մասին բժիշկը զգուշացրել է «Ufatime.ru»-ի հետ զրույցում։

Բժիշկը նշել է, որ կոֆեինի և ֆենոլաթթուների պարունակության շնորհիվ սուրճը խթանում է ստամոքսում աղաթթվի արտադրությունը։ Աղաթթու ստամոքսում արտադրվում է սուրճ խմելուց 10-15 րոպե անց, և այդ ազդեցությունը կարող է տևել մինչև 60 րոպե։

Առողջ մարդկանց մոտ թթվայնության բարձրացումը մնում է ֆիզիոլոգիական նորմայի սահմաններում և չի հանգեցնում լորձաթաղանթի վնասմանը, սակայն գաստրիտով կամ պեպտիկ խոցով հիվանդները կարող են զգալ որովայնի ցավ և սրտխառնոց: Գաստրոէնտերոլոգը հավելել :, որ գրգռված աղիքի համախտանիշով (IBS) ունեցող մարդկանց համար դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելը կարող է առաջացնել ցավեր, փորլուծություն և փքվածություն։

Բացի այդ, շարունակել է Թուխվատուլինը, դատարկ ստամոքսի վրա սուրճը կարող է մեծացնել կորտիզոլի (սթրեսի հորմոն) արտադրությունը հատկապես առավոտյան։

«Հարկ է նաև հիշել, որ սուրճի մեջ պարունակվող կոֆեինը կարող է մեծացնել առանց դեղատոմսի վաճառվող ցավազրկողների, ինչպիսիք են պարացետամոլը և հակաբորբոքային ցավազրկողները, ներառյալ ասպիրինը և իբուպրոֆենը: Այնուամենայնիվ, շատ այլ դեղամիջոցների դեպքում սուրճը կարող է առաջացնել փոխազդեցություններ, որոնք նվազեցնում են դրանց արդյունավետությունը», - ասել է նա:

Գաստրոէնտերոլոգը խորհուրդ է տվել սուրճ խմել արթնանալուց կես ժամից մեկ ժամ հետո, որպեսզի օրգանիզմը բնական ճանապարհով բարձրացնի կորտիզոլի մակարդակը և նվազեցնի կոֆեինի նկատմամբ ավելորդ զգայունությունը։ Այրոցի և ցավի դեպքում Տուխվատուլինը խորհուրդ է տվել սուրճի մեջ թեթև խորտիկ ավելացնել՝ յոգուրտ, մի բուռ ընկույզ կամ վարսակի ալյուր։