7 մթերք, որ պետք է ընդմիշտ հեռացնել սննդակարգից

7 մթերք, որ պետք է ընդմիշտ հեռացնել սննդակարգից

Վերջերս կատարված ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ ծայրահեղ վերամշակված մթերքներով հարուստ սննդակարգը կապված է 32 տարբեր առողջական պարամետրերի հետ, ներառյալ մահացությունը, քաղցկեղը և ֆիզիկական և մտավոր առողջության հետևանքները: Այս մասին գրել է Daily Express-ը։

Բժիշկ Սքոթն ասել է, որ ուլտրամշակված մթերքները չունեն ամբողջական սննդի սննդային արժեքը: Այն ունի ավելի քիչ բջջանյութ, ավելի քիչ սպիտակուց և ավելի քիչ վիտամիններ, հակաօքսիդանտներ և պոլիֆենոլներ:

Բժիշկը զգուշացրել է, որ այս խորտիկներին սովորաբար ավելացվում է շաքար, քաղցրություն, հագեցած ճարպեր և աղ, ինչը մեծացնում է դրանց կալորիականությունը։ Սա նպաստում է ճարպերի կուտակմանը, ինսուլինի դիմադրելուն, գիրությանը և բորբոքմանը: Այս բոլոր գործոններն ինքնուրույն կապված են քաղցկեղի, այդ թվում՝ կոլոռեկտալ և կրծքագեղձի քաղցկեղի բարձր ռիսկի հետ:

Մասնավորապես, ոչ շաքարային քաղցրացուցիչները, էմուլգատորները և նիտրատները/նիտրիտները փոխում են աղիների միկրոբիոմը, ինչը կարող է դեր խաղալ աղիների քաղցկեղի զարգացման մեջ: 

Բժիշկ Սքոթը խորհուրդ է տվել որոշ մթերքները փոխարինել ավելի առողջ այլընտրանքներով:

Բժշկի խոսքով՝ կան սննդամթերքի յոթ տեսակներ, որոնք կարող են մեծ վտանգ ներկայացնել՝ պատրաստի ուտեստներ, չիփսեր, անորակ նրբերշիկներ, համ տված միս, պաղպաղակ, հաց և մայոնեզ։

Նա զգուշացրել է, որ նման ապրանքները, որոնք հաճախ պարունակում են էմուլգատորներ և ավելացված նիտրիտներ/նիտրատներ, կարող են վնասակար լինել առողջության համար, եթե դրանք օգտագործվեն մեծ քանակությամբ։ Աղիքային լորձաթաղանթի և միկրոբիոմի անմիջական շփումը կարող է առաջացնել բորբոքում և ստեղծել բարենպաստ միջավայր աղիքային քաղցկեղի զարգացման համար: