Ձմռան համար տնական պահածոները քաղցկեղի առաջացման պատճառ. դիետոլոգ Գալկինան մանրամասնում է

Ձմռան համար տնական պահածոները քաղցկեղի առաջացման պատճառ. դիետոլոգ Գալկինան մանրամասնում է

Դիետոլոգ Օքսանա Գալկինան հայտնել է, որ ձմռան համար պատրաստված տնական պահածոները հաճախ պարունակում են չափազանց շատ շաքար, աղ, քացախ և համեմունքներ:

Դիետոլոգ Գալկինան հայտարարել է, որ տնային պայմաններում պատրաստված նման պահածոները կարող են որոշակի վտանգ ներկայացնել առողջության համար, դրանք հագեցած են բաղադրիչներով, որոնք կարող են օրգանիզմում առաջացնել անցանկալի ռեակցիաներ։

«Ավաղ, ամենահամեղ ուտելիքները՝ թթու վարունգը, մարինացված լոլիկները, մուրաբաներն ու մարինադները, ամենավնասակարն են։ Դրանք պատրաստելիս հաճախ շատ են օգտագործում քացախ, շաքարավազ, համեմունքներ»,- նշել է բժիշկը։

Ըստ Գալկինայի՝ օրգանիզմի համար առանձնահատուկ վտանգ են ներկայացնում պահածոյացված «բարիքները», որոնք առատորեն համեմված են աղով։ Աղի բարձր պարունակությամբ մթերքներից կախվածությունը մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների, երիկամների հետ կապված խնդիրների և քաղցկեղի վտանգը։ Մասնավորապես, ձմռան համար տնական աղը «օգնում է» ստամոքսի քաղցկեղի զարգացմանը, զգուշացրել է սննդաբանը։

Մասնագետը պարզաբանեց, որ աղն օրգանիզմի համար քաղցկեղածին չէ, սակայն մեծ քանակությամբ ուտելու դեպքում այն ​​կարող է խորացնել ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա վնասված հատվածների անբարենպաստ վիճակը։ Նման տարածքների դեֆորմացված բջիջները կարող են հետագայում վերածվել ուռուցքային բջիջների:

«Ապացուցված է, որ աղի չարաշահումը մեծացնում է ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը 1,7 անգամ, իսկ ծխելու և ալկոհոլի հետ միասին՝ 5 անգամ»,- տեղեկացրեց բժիշկը։

Դիետոլոգը խորհուրդ տվեց աղի ու թթու բանջարեղենի փոխարեն օգտագործել թթու մթերքներ։ Օրինակ՝ թթու կաղամբը կաթնաթթվի աղբյուր է, որը կարող է դադարեցնել փտման պրոցեսները աղիքներում։