Անվանվել են այն մթերքները, որոնք վնասակար են լյարդի համար

Լյարդաբան Օլգա Կիրիլովան կարծում է, որ ճարպային, թթվային և ֆրուկտոզայի բարձր պարունակությամբ մթերքները կարող են խաթարել այս կարևոր օրգանի աշխատանքը։
Թթուն կարող է ոչնչացնել լյարդի բջիջները, ուստի պետք է զերծ մնալ վայրի սխտորի, թրթնջուկի, կիվիի և լոռամրգի չափից ավելի օգտագործումից, ասում է Օլգա Կիրիլովան։ Այս ապրանքներից շատերը մարդիկ հաճախ օգտագործում են, և նրանք տեղյակ չեն պոտենցիալ վնասի մասին:
Նաև, ըստ մասնագետի, ֆրուկտոզան կարող է վնասել լյարդը։ Դրա ավելցուկը կարևոր օրգանի «ճարպային հիվանդություն» է առաջացնում։ Վտանգավոր ֆրուկտոզա պարունակվում է շաքարի փոխարինիչներում և քաղցրացուցիչներով բարձր գազավորված ըմպելիքներում: Իրավիճակն այլ է բնական ֆրուկտոզայի դեպքում, որը հանդիպում է մրգերի մեջ։ Կարելի է օրական 2-3 միրգ ուտել և չանհանգստանալ առողջության համար, կարծում է փորձագետը։
Գաստրոնոմի հետ զրույցում բժիշկը հիշեցրել է նաեւ բնական կենդանական ճարպի վնասը լյարդի համար. Կարագի և յուղոտ ապխտած ձկան մեծ քանակությամբ օգտագործումը նույնպես կարող է վտանգավոր լինել։ Պետք է զգույշ լինել ներկանյութերի, սննդի կոնսերվանտների, ինչպես նաև սննդի մեջ պարունակվող քացախի և աղի բարձր մակարդակի հետ: