Ատամնաբույժը նշել է ատամների համար շոկոլադի և ընկույզով սալիկների օգտակարությունը

Ատամնաբույժը նշել է ատամների համար շոկոլադի և ընկույզով սալիկների օգտակարությունը

Որոշ քաղցրավենիք ոչ միայն անվնաս են, այլեւ օգտակար են ատամների համար։ Այս մասին Газета.Ru-ի հետ զրույցում ասաց ատամնաբույժ, Smilestudio կլինիկայի հիմնադիր Լուիզա Ավթանդիլյանը։

«Վերջին գիտական ​​հետազոտություններն ապացուցում են, որ բնական շոկոլադն առանց շաքարի և այլ հավելումների՝ կակաոյի փոշու բարձր պարունակությամբ, վնասակար չէ, այլ ավելի շուտ օգտակար է առողջ ատամների և լնդերի համար։ Կակաոյի մաս կազմող հակաօքսիդանտներն ու միկրոտարրերը կարող են նվազեցնել ատամի էմալի զգայունությունը և արգելակել բակտերիաների աճը բերանի խոռոչում, իսկ կակաոյի յուղի էքստրակտը բառացիորեն ծածկում է ատամները պաշտպանիչ թաղանթով, ինչպես ֆտորային լաքը»,- պարզաբանել էԱվթանդիլյանը։

Նա ասում է, որ գետնանուշի սալիկներն օգտակար են նաև ատամների համար: «Ընկույզի մեջ պարունակվող միկրոտարրերը՝ կալցիումը և ֆոսֆորը, ամրացնում են ատամի կոշտ հյուսվածքները։ Ընկույզ ծամելը նպաստում է ատամնաքարերի մեխանիկական մաքրմանը, ինչպես նաև նրբորեն մերսում է լնդերը և բարելավում արյան շրջանառությունը: Որքան շատ ընկույզ կա բաղադրության մեջ, այնքան քիչ քաղցր զանգվածը վնասակար է ատամների համար»,- նշել է նա։

Ատամներին չվնասելով, ասում է Ավթանդիլյանը, կարելի է քաղցրավենիք օգտագործել քաղցրացուցիչների հիման վրա։

Նույնը վերաբերում է բնական մարմելադին։