Մաղադանոսի մասին այս փաստերը ձեզ անպայման կզարմացնեն. այն կպայքարի դարի հիվանդության դեմ

Մաղադանոսի մասին այս փաստերը ձեզ անպայման կզարմացնեն. այն կպայքարի դարի հիվանդության դեմ

Ժամանակակից գիտական ​​հետազոտությունները պարզել են, որ մաղադանոսը չափազանց օգտակար է մեր առողջության համար և ունի բարձր սննդային և բուժիչ արժեք։ 2022 թվականին այս կանաչը ներառվել է մոլորակի ամենաօգտակար բույսերի յոթնյակում՝ դարչինի, եղեսպակի, քրքումի, կոճապղպեղի, օրեգանոյի և կարմիր չիլի պղպեղի հետ միասին։ Այն հարուստ է վիտամիններով և բավարարում է մեր օրգանիզմի ամենօրյա պահանջը A, C, K վիտամինների նկատմամբ: Ասկորբինաթթվի պարունակությամբ մաղադանոսը գերազանցում է կիտրոնին և սև հաղարջին: Պարունակում է հանքանյութեր, այդ թվում՝ կալիում, կալցիում, երկաթ, մագնեզիում և ֆոլաթթու, և հագեցած է առողջությանը նպաստող հակաօքսիդանտներով և այլ կենսաակտիվ միացություններով:

Բույսի բոլոր մասերը՝ արմատները, ցողունները, տերևները, օգնում են տարբեր հիվանդությունների դեպքում: Մաղադանոսի հակասպազմոդիկ, բակտերիասպան, միզամուղ և խոլերետիկ ազդեցությունները վաղուց օգտագործվել են ժողովրդական բժշկության մեջ։ Պետք է ասել, որ բոլոր երկրների գիտնականները կանգ չեն առնում և շարունակում են ուսումնասիրել մաղադանոսի բուժիչ ներուժը։

Բազմաթիվ գիտական ​​հետազոտություններ հաստատել են բույսի հակաքաղցկեղային հատկությունները։ Այսպիսով, պարզվել է, որ ֆլավոնոիդների, կարոտինոիդների և վիտամին C-ի շնորհիվ այն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում։

Ռուս գիտնականները մաղադանոսի և սամիթի սերմերից մեկուսացված միացությունների հիման վրա հակաքաղցկեղային ակտիվությամբ նյութեր սինթեզելու միջոց են գտել։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Journal of Natural Products ամսագրում:

Մի շարք հետազոտություններ ապացուցել են ապիգենին կոչվող նյութի առկայությունը, որը հայտնի է իր հակաքաղցկեղային հատկություններով։

Կարևոր. Հայտնի է դարձել, որ չորացրած մաղադանոսը ապիգենինի ամենամեծ աղբյուրներից մեկն է։ Պարզվել է, որ 100 գրամ չորացրած մաղադանոսը պարունակում է 13000 միլիգրամ ապիգենին, մինչդեռ թարմ մաղադանոսը՝ 225-300 միլիգրամ 100 գրամի դիմաց։

Այժմ դուք պետք է որոշեք՝ օգտագործե՞լ մաղադանոսը միայն որպես ճաշատեսակների զարդարանք, թե՞ այն պետք է դառնա ձեր ամենօրյա սննդակարգի տարրերից մեկը։