Դեկտեմբերին սննդակարգում պետք է ավելացնել գազար, ճակնդեղ և բողկ․ ինչու՞․ մեկնաբանում է բժիշկը

Արմատային բանջարեղենը՝ գազարը, ճակնդեղը, բողկը և կարտոֆիլը, հատկապես օգտակար են մնում դեկտեմբերին, ինչի մասին RIAMO-ին տված հարցազրույցում ասել է գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Ներոնովը, ըստ նրա՝ այդ մթերքները ունեն լավ պահպանման ժամկետ և սովորաբար քիմիական բուժում չեն պահանջում։
Փորձագետը նշել է, որ կաղամբը՝ սպիտակը, կարմիրը և բրյուսելյան կաղամբը, պահպանում են կարևոր վիտամիններ, այդ թվում՝ վիտամին C, և հանդիսանում է բջջանյութի աղբյուր, որը խորհուրդ է տալիս սննդակարգում ներառել խնձորի ձմեռային տեսակներ՝ Անտոնովկա կամ Սիմիրենկո, ինչպես նաև տանձ:
Այս մրգերն ունեն երկար պահպանման ժամկետ և պարունակում են շատ մանրաթելեր։ Ցիտրուսային մրգերը, ինչպիսիք են նարինջը և մանդարինները, նույնպես հարմար են ձմռանը կերակրելու համար, քանի որ դրանք հարուստ են վիտամին C-ով և հասանելի են գրեթե ամենուր։
Սակայն կարևոր է նախապատվությունը տալ տեղական արտադրանքին կամ օրգանական սերտիֆիկացմանը՝ նվազեցնելու քիմիական վերամշակման հավանականությունը, ընդգծել է բժիշկ։ Հիմքը կարող է լինել արմատային բանջարեղենը, կաղամբը և խնձորի ձմեռային սորտերը: Ձեր սննդակարգը դիվերսիֆիկացնելու համար կարող եք ամռանը սնունդ պատրաստել՝ սառեցնել, չորացնել: Շատերն իրենց սննդակարգում ձմռանը ներառում են ներմուծվող բանջարեղենն ու մրգերը, ինչը նույնպես ընդունելի է։ Գլխավորը որակյալ ապրանքներ ընտրելն է՝ ուշադրություն դարձնելով դրանց ծագմանը, եզրափակել է բժիշկը։