Սրտաբան, բժշկական գիտությունների դոկտոր Օլգա Ստոյկոն տեսանյութ է ձայնագրել, որտեղ քննարկում է շաքարի և պարզ ածխաջրերի ազդեցությունը արյան անոթների վրա։
«Շաքարի չափազանց օգտագործումը խնդիրներ է առաջացնում, որոնք հանգեցնում են սրտի կաթվածի։ Պարզ ածխաջրերը, ավելացված շաքարը՝ թեյի, սուրճի և այլնի մեջ, հատկապես վտանգավոր են։ Սպիտակ հացը, գազավորված ըմպելիքները, թխվածքաբլիթները... Բոլոր ավելացված շաքարները հանգեցնում են բորբոքման և օքսիդատիվ սթրեսի, իսկ շաքարի ավելցուկը առաջացնում է պայմաններ, որոնք վնասում են անոթային էնդոթելը», - բացատրել է սրտաբանը։
Հարկ է նշել, որ անոթային էնդոթելը կարևոր դեր է խաղում անոթային տոնուսի կարգավորման գործում առողջության և տարբեր հիվանդությունների դեպքում։ Եթե էնդոթելը վնասված է, խոլեստերինը (նույնիսկ նորմալ մակարդակներում) ձգվում է դեպի անոթը՝ խթանելով խոլեստերինի նստվածքների առաջացումը։ Ավելին, շաքարի ավելցուկը լյարդին ստիպում է ճարպեր արտադրել, որոնք կուտակվում են անոթների պատերում։
Բժիշկը նաև նշել է, որ մեկ շաքարի մոլեկուլը հանգեցնում է չորս ջրի մոլեկուլների պահպանմանը։ Սա, ի վերջո, առաջացնում է բարձր արյան ճնշում։
«Ես խորհուրդ եմ տալիս անցնել բարդ ածխաջրերի, բանջարեղենի և մրգերի, ինչպես նաև հացահատիկների, որոնք երկար ժամանակ են պահանջում եփելու համար (20 րոպե կամ ավելի): Դուք պետք է ձեր սննդակարգին ավելացնեք լոբի, ոսպ և սպիտակուց», - նշել է բժիշկը։
Սրտանոթային համակարգը ամրապնդելու միջոցներից մեկը կանաչ թեյ խմելն է: Այն ստեղծում է «հզոր հակաօքսիդանտային վահան»։
«Կանաչ թեյի կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է «վատ» LDL խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը: Պարզապես մի ավելացրեք շաքար ըմպելիքին: Այն չեզոքացնում է բոլոր օգտակար հատկությունները: Ավելի լավ է կիտրոնի կամ կոճապղպեղի մի կտոր», - Telegram-ում եզրափակել է բժիշկը։
