Զգուշացեք, թաքնված վտանգ. ընկույզներ, որոնք վնասակար են առողջությանը

Նուշ
Դառը նուշը պարունակում է ամիգդալին, որն օրգանիզմում վերածվում է ցիանիդի՝ հզոր թույնի։ Դառը նուշ ուտելը կարող է հանգեցնել լուրջ թունավորումների և նույնիսկ մահվան:
Պնդուկ
Պնդուկը, ինչպես շատ այլ ընկույզներ, ուժեղ ալերգեն է: Պնդուկի նկատմամբ ալերգիկ ռեակցիան կարող է տատանվել՝ մեղմից մինչև անաֆիլակտիկ ցնցում, որը պահանջում է անհապաղ բժշկական օգնություն:
Հնդկական ընկույզ
Այն պարունակում է օքսալատներ, որոնք կարող են նպաստել երիկամների քարերի առաջացմանը։ Երիկամներում քարերի հակվածություն ունեցող մարդիկ պետք է խուսափեն մեծ քանակությամբ հնդկական ընկույզ ուտելուց։
Գետնանուշ
Գետնանուշը ենթակա է բորբոսների, որոնք արտադրում են աֆլատոքսիններ՝ թունավոր նյութեր, որոնք կարող են առաջացնել լյարդի քաղցկեղ:
Բրազիլական ընկույզ
Բրազիլական ընկույզը սելենի հարուստ աղբյուր է, բայց չափից շատը կարող է հանգեցնել թունավորության՝ առաջացնելով ախտանիշներ, ինչպիսիք են՝ մազաթափությունը, փխրուն եղունգները և նույնիսկ նյարդային խանգարումները: