Արդյո՞ք ծծմբի երկօքսիդը վտանգավոր է չորացրած մրգերի և գինու մեջ: այս հարցին վերջակետ է դրել մասնագետը
Ծծմբի երկօքսիդը, որը հայտնի է նաև որպես E220, լայնորեն օգտագործվում է սննդի արտադրության մեջ։ Այն պաշտպանում է ապրանքները՝ հաճախ չորացրած մրգերն ու գինիները, փչանալուց: Որքանո՞վ է վտանգավոր հավելումը մարդկանց համար: Ռոսկաչեստվոյի մասնագետներն արձագանքել են:
Ծծմբի երկօքսիդը ծառայում է որպես հակաօքսիդանտ և հակամանրէային նյութ: Նույն չրերն առանց դրա արագ մգվում են ու բորբոսնում։ Եվ ժամանակի ընթացքում մուգ չորացրած մրգերը կորցնում են ասկորբինաթթու և կարոտին: Դիօքսիդով բուժումը կանխում է դա, պարզաբանեց քիմիկոս-տեխնոլոգ Օլգա Կոսնիկովան բաժնի հեռագրային ալիքի մեկնաբանությունում։
Ինչ վերաբերում է պոտենցիալ վտանգին, ապա ծծմբի երկօքսիդը չի կարելի համարել բացարձակապես անվնաս նյութ։ Սա չափավոր վտանգավոր քիմիական միացություն է: Բայց ոչ նրանց համար, ովքեր այն օգտագործում են սննդի մեջ քիչ քանակությամբ, այլ նրանց համար, ովքեր հաճախ են օգտագործում: Սննդի արդյունաբերության մեջ միշտ օգտագործվում են միայն անվտանգ չափաբաժին։
Ծծմբի երկօքսիդը չի կուտակվում օրգանիզմում և հեշտությամբ արտազատվում է մեզի միջոցով։ Այնուամենայնիվ, հավելումների անհատական ռեակցիաները չեն կարող բացառվել: Օրինակ, E220-ը կարող է ալերգիա առաջացնել: Կան նաև ապացույցներ, որ ասթմայով մարդիկ ավելի զգայուն են ծծմբի երկօքսիդի նկատմամբ: Բայց, որպես կանոն, տհաճ ախտանիշները նույնիսկ իրենց դեպքում արագ են անցնում։