Ընկույզը սպիտակուցի, առողջ ճարպերի, վիտամինների և հանքանյութերի արժեքավոր աղբյուր է: Այնուամենայնիվ, չափից շատ օգտագործումը կարող է բացասական կողմեր ունենալ:
Ավելորդ կալորիաներ. ընկույզը շատ սննդարար է, և չափից շատ ուտելը կարող է հեշտությամբ հանգեցնել քաշի ավելացման;
Մարսողական խնդիրներ. չափազանց շատ մանրաթելը կարող է փքվածություն, ծանրություն և անհարմարություն առաջացնել որովայնի շրջանում;
Ալերգիկ ռեակցիաներ. ընկույզը ամենատարածված ալերգեններից է, ուստի կարևոր է զգույշ լինել;
Լյարդի և ենթաստամոքսային գեղձի վրա սթրես. մեծ քանակությամբ ճարպը (նույնիսկ առողջարարը) կարող է ծանրաբեռնել մարսողական համակարգը։
Մեծահասակների համար օպտիմալ չափաբաժինը օրական մի բուռ ընկույզ է (30-40 գ): Չափավորության դեպքում դրանք միայն օգուտ կբերեն: