Սուրճ ու թեյ գործնականում կարելի է բոլորին: Կարեւորն այն է, որ դրանք լինեն որակյալ, և հարկավոր է նորման չգերազանցել։
Բարձրորակ սուրճը հատիկ է առանց շաքարի կամ կաթի։ Բարձրորակ թեյը տերեւային է, առանց մանրացված թեյով լցված պարկերի, առանց շաքարի և կաթի։
Շաքարախտով հիվանդների համար իդեալական ըմպելիք են ջուրը, սուրճն ու թեյն առանց հավելումների։
Որքան սուրճ և թեյ խմել
Մասնագետները խորհուրդ է տալիս չգերազանցել օրական 400 մգ կոֆեինի չափաբաժինը։
Մեկ էսպրեսսոն պարունակում է մոտ 200 մգ կոֆեին, ինչը նշանակում է, որ կարելի է օրական երկու անգամ խմել: Գլխավորը դատարկ ստամոքսին սուրճ չխմելն է, ինչը ստամոքսի խոցի աղբյուր է։
Մոտ 230 մլ ծավալով թեյի բաժակը պարունակում է 6–60 մգ կոֆեին։ Կարելի է օրական մինչև երեք բաժակ թեյ խմել, որը կազմում է մոտավորապես 700 մլ: Ի տարբերություն սուրճի, թեյը կարելի է խմել դատարկ ստամոքսին։
Ե՛վ թեյը, և՛ սուրճը խթանում են նյարդային համակարգը, ուստի խորհուրդ է տրվում խմել մինչև ժամը 17:00-ն։ Բացառություն են կազմում բուսական թեյերը, որոնք չեն պարունակում թեյի տերևներ, ինչպիսիք են անանուխը կամ երիցուկը: