Գիտնականները նշել են ագրեսիվ քաղցկեղի չորս աղբյուր, որոնք կան մեր սեղանին

Գիտնականները նշել են ագրեսիվ քաղցկեղի չորս աղբյուր, որոնք կան մեր սեղանին

Օտարերկրյա հետազոտողները ևս մեկ անգամ հաստատել են, որ բարձր վերամշակված մթերքները կապված են առողջական լուրջ վտանգների հետ և նույնիսկ մինչև 50%-ով մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը։ Այս մասին գրում է Pronews.gr-ը՝ հղում անելով British Medical Journal-ին (BMJ)։

Ինչպես նշել է հետազոտության հեղինակներից մեկը, մի շարք մթերքների չափից ավելի օգտագործման հետ կապված պաթոլոգիական պայմանները մեծացնում են քաղցկեղի մի քանի ձևերի զարգացման ռիսկը։ Այդ թվում՝ ստամոքսի և աղիների քաղցկեղը։ Հետազոտողները նշում են, որ սննդակարգում պարունակվող ծայրահեղ վերամշակված մթերքները կապված են նաև ենթաստամոքսային գեղձի և լյարդի քաղցկեղի ագրեսիվ ձևերի հետ:

Գիտնականների կարծիքով՝ խոսքը ցածր սննդային արժեք ունեցող սննդամթերքի մասին է, որը պարունակում է մեծ քանակությամբ շաքար կամ աղ, պարունակում է հավելումներ, որոնք ազդում են արտադրանքի համի և գույնի վրա՝ դարձնելով դրանք ավելի գրավիչ։

Ֆասթ ֆուդը, սոդան, աղանդերը և երկար պիտանելիությամբ հացաբուլկեղենը այն մթերքներն են, որոնք պետք է սահմանափակվեն սննդակարգում, նշել են մասնագետները։ Ցուցակում ներառված է նաև մարգարինը։ Նախկինում Հարվարդի հանրային առողջության դպրոցի հետազոտողները նշել էին, որ բավարար չափով չմշակված սննդի օգտագործումը կարող է փոխհատուցել ծայրահեղ վերամշակված սննդի վնասակար ազդեցությունը: Բայց ամենից շատ օրգանիզմի համար ռիսկերը նվազում են, երբ հրաժարվում ես անպիտան սննդից։