Բժիշկը զգուշացրել է մանդարին չափից շատ ուտելու հետեւանքների մասին

Շատ մանդարին ուտելը կարող է բացասաբար ազդել առողջության վրա, ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Մելնիկովան։
Գազետա.Ru-ի հետ զրույցում նա զգուշացրել է Ամանորին այս մրգերի չափից շատ ուտելու հետեւանքների մասին։
Մելնիկովան բացատրել է, որ վիտամին C-ի օրական չափաբաժինը կազմում է 90 միլիգրամ, իսկ մեկ մանդարինը պարունակում է մոտ 25 միլիգրամ, այսինքն՝ օրական պահանջարկի գրեթե մեկ երրորդը։ Բժիշկը նշել է, որ այդ պատճառով խորհուրդ է տրվում օրական երեքից ոչ ավել մանդարին ուտել։
«Չնայած այն հանգամանքին, որ վիտամին C-ն հզոր հակաօքսիդանտ է, բարելավում է իմունիտետը, մասնակցում է կոլագենի սինթեզին, արագացնում է հյուսվածքների վերականգնումը, պահպանում է առողջ ատամներն ու լնդերը, մանդարինի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել տհաճ հետևանքների»,- ընդգծել է Մելնիկովան։
Բժշկի խոսքով՝ մանդարինի ավելցուկը սպառնում է ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել՝ եղնջացանի, կոնյուկտիվիտի, ռինիտի, նույնիսկ անգիոեդմայի տեսքով։
Բացի այդ, մանդարինները խթանում են աղաթթվի արտադրությունը ստամոքսում և, հետևաբար, առաջացնում են այրոց և առաջացնում գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքս հիվանդության, գաստրիտի և պեպտիկ խոցի սրացում: «Մանդարինի մեջ մեծ քանակությամբ բջջանյութը հանգեցնում է փքվածության, իսկ ֆրուկտոզան՝ արյան գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացման, ինչը բացասաբար է անդրադառնում շաքարախտի ընթացքի վրա»,- եզրակացրել է բժիշկը։