Որո՞նք են նարնջի դիետայի օգուտները. սննդաբան

Որո՞նք են նարնջի դիետայի օգուտները. սննդաբան

Նարինջի մեջ պարունակվող վիտամին C-ն աջակցում է անոթների առողջությանը, իսկ մրգի բջջանյութը նորմալացնում է լիպիդային նյութափոխանակությունը, ասել է դիետոլոգ Անտոնինա Ստարոդուբովան, հայտնում է Total.kz-ը՝ Մոսկվայի 24-ին հղումով։

Մասնագետը նշել է, որ այս մրգի միջուկի 100 գրամը պարունակում է վիտամին C-ի առաջարկվող օրական ընդունման մոտ 50%-ը։

«Մեր մարմնին անհրաժեշտ է վիտամին C՝ իմունային համակարգը ամրապնդելու և շնչառական սեզոնային հիվանդությունները կանխելու համար, ինչը հատկապես կարևոր է ցուրտ սեզոնին», - ասում է Ստարոդուբովան:

Բացի այդ, վիտամին C-ն օգտակար է սրտանոթային առողջության համար։ Այն օգնում է անոթային պատին մնալ ամուր և առաձգական: Նարինջի մեջ առկա մանրաթելերն իրենց հերթին օգնում են նորմալացնել լիպիդային նյութափոխանակությունը։

Նարինջը պարունակում է նաև կարոտինոիդներ՝ վիտամին A, B, բիոֆլավոնոիդներ, մրգային թթուներ, եթերային յուղեր և հանքանյութեր՝ կալիում, կալցիում և ցինկ։ Միևնույն ժամանակ, մրգի կալորիականությունը համեմատաբար ցածր է և կազմում է մոտ 42-43 կիլոկալորիա 100 գրամի դիմաց։

«Որպեսզի վառ և հյութալի նարինջները օգուտներ և հաճույք պատճառեն, դրանք լավագույնս սննդակարգում ներառվեն թարմ վիճակում: Պետք է պահպանել նաև չափը՝ օրական մեկ-երկու նարինջից ոչ ավել»,- զգուշացրեց սննդաբանը։

Ցիտրուսային մրգերի, այդ թվում՝ նարինջի չափից ավելի օգտագործումը նույնիսկ առողջ մարդու մոտ կարող է առաջացնել կեղծ ալերգիկ ռեակցիա, որն ուղեկցվում է մաշկի ցանով և քորով։ Եթե ​​դուք անհատական ​​անհանդուրժողականություն ունեք նարնջի նկատմամբ, ապա ավելի լավ է այս միրգը բացառեք ձեր սննդակարգից։

«Բացի այդ, քանի որ նարինջը պարունակում է մրգային թթուներ, որոշ հիվանդությունների դեպքում, օրինակ՝ աղեստամոքսային խրոնիկական հիվանդությունների սրման դեպքում, բժիշկը կարող է խորհուրդ տալ սննդակարգից սահմանափակել կամ ամբողջությամբ բացառել ինչպես ինքնին նարինջը, այնպես էլ այլ մթերքները, որոնք գրգռիչ կամ խթանող ազդեցություն ունեն: մարսողական օրգանների վրա»,- եզրափակեց մասնագետը։