Տուժում են ոչ միայն երիկամները. էլ ի՞նչն է վտանգավոր սննդի մեջ շատ աղ ավելացնելու սովորության մեջ

Տուժում են ոչ միայն երիկամները. էլ ի՞նչն է վտանգավոր սննդի մեջ շատ աղ ավելացնելու սովորության մեջ

Աղն անհրաժեշտ է ոչ միայն ուտելիքի համն ավելի վառ դարձնելու համար։ Նատրիումը կարևոր է մարմնի պատշաճ գործունեության համար, ներառյալ ջրի և էլեկտրոլիտների հավասարակշռությունը պահպանելու համար: Աղի պակասն ու ավելցուկը հավասարապես վտանգավոր են առողջության համար, սակայն նատրիումի պակասը շատ ավելի քիչ է հանդիպում, քան դրա ավելցուկը։ Այս ամենը պայմանավորված է ծայրահեղ վերամշակված մթերքներով և սննդին աղ ավելացնելու սովորությամբ:

Ինչպես նշել է սննդաբան Ժաննա Անտոնյուկը, շատերի սեղանին միշտ կա աղաման, որն ակտիվորեն օգտագործում են ճաշի ժամանակ։ Այնուամենայնիվ, նման գործողությունները կարող են առաջացնել մի շարք խնդիրներ՝ ճաշակի ընկալիչների աշխատանքի խախտում, վատ քուն և նույնիսկ սթրես: Սննդակարգում աղի ավելցուկը հանգեցնում է նաև ավելի լուրջ հիվանդությունների՝ հիպերտոնիայի և երիկամների անբավարարության:

Նատրիումը օրգանիզմում ջուր է պահում, ինչը մեծացնում է ծանրաբեռնվածությունն ու ճնշումը սրտի և արյան անոթների վրա, հիշեցրել է փորձագետը։