Դե՞ն նետել, թե՞ ուտել. ինչ անել մուրաբայի հետ, որի վրա բորբոս կա

Դե՞ն նետել, թե՞ ուտել. ինչ անել մուրաբայի հետ, որի վրա բորբոս կա

Երբեմն ջեմի կամ մուրաբայի տարան բացելիս նկատում ենք, որ դրա վերին շերտը պատված է բորբոսով։ Շատերն ուղղակի հանում են այս շերտը և ուտում մուրաբան։ Իսկ ոմանք ամբողջ տարան նետում են աղբարկղը։ Մուրաբան ճիշտ եփելու և ճիշտ պահածոյացնելու դեպքում այն   կարելի է երկար պահել։ Թեև երբեմն անգամ ճիշտ պատրաստածն է փչանում։Եթե   ջեմը կամ մուրաբան սկսում են փչանալ, դրանց գույնն ու համը փոխվում են։ Եթե   դրանք դառնում են դառը, թթու կամ տհաճ հոտ է գալիս, պետք է դեն նետել։ Սա նշանակում է, որ դրանց մեջ սկսել են բազմանալ բակտերիաներ ու վնասակար միկրոօրգանիզմներ։

Եթե   խախտվում են պահածոյի պահպանման կամ պատրաստման տեխնոլոգիաները, դրա վրա հայտնվում է բորբոսասնկեր։ Բորբոսն ունի տոքսիններ, որոնք կարող են լուրջ թունավորումներ առաջացնել:
Եթե   ջեմը կամ մուրաբան դառնում են հեղուկ, կամ հակառակը, թանձրանում են, ամենայն հավանականությամբ, փչացել են։
Բայց, այնուամենայնիվ, չկա միանշանակ պատասխան՝ կարելի՞ է ուտել բորբոսով պատված մուրաբան։ Բորբոսն ունի արմատային համակարգ, որը խորը թափանցում է արտադրանքի մեջ: Նույնիսկ եթե դուք հեռացնեք բորբոսի շերտը, սպորները դեռ կմնան և կշարունակեն տոքսիններ արտադրել:
Ուստի, եթե մուրաբայի մեջ բորբոսի թաղանթ է գոյացել, ապա ավելի լավ է այն դեն նետել՝ ինքներդ ձեզ չվնասելու համար։