Ուռուցքաբան-վիրաբույժը թվարկել է ստամոքսի քաղցկեղի պատճառները

Ուռուցքաբան-վիրաբույժը թվարկել է ստամոքսի քաղցկեղի պատճառները

 

Ստամոքսի քաղցկեղը Ռուսաստանի Դաշնությունում քաղցկեղի բոլոր հնարավոր տեսակների շարքում զբաղեցնում է վեցերորդ տեղը: Հիվանդությունը հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 58%-ի և կանանց 42%-ի մոտ: Նրա հիմնական վտանգը վաղ փուլերում զարգացման ասիմպտոմատիկ, թաքնված ժամանակահատվածում է, ուստի կարևոր է տարբերակել և իմանալ ստամոքսի քաղցկեղի հիմնական պատճառները, հունվարի 19-ին ասել է բարձրագույն կարգի ուռուցքաբան, Բեսլանի SM-Clinic-ի վիրաբույժ Բալկարովը։Բժիշկը նախ զգուշացրել է գենետիկ նախատրամադրվածության մասին՝ հիվանդության առկայություն մերձավոր ազգականների մոտ (տատիկներ, պապիկներ, ծնողներ): Նա անվանել է մի քանի ժառանգական պաթոլոգիաներ, որոնք ուղղակիորեն կամ անուղղակիորեն կապված են ստամոքսի քաղցկեղի հետ՝ ստամոքսի ցրված քաղցկեղ, որը զարգանում է CDH1 գենի մուտացիայի պատճառով և մեծացնում է կյանքի ընթացքում հիվանդության զարգացման ռիսկը մինչև 80%; ոչ պոլիպոզային կոլոռեկտալ քաղցկեղը (HNPCC) զարգանում է MLH1 կամ MSH2 գեների մուտացիայի պատճառով և հանդիսանում է ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման հիմնական գործոններից մեկը: Ստամոքսի ռոքսիմալ պոլիպոզը (ստամոքսի բազմաթիվ պոլիպներ) առաջանում է APC գենի մուտացիաների պատճառով և մեծացնում է ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։

«Helicobacter pylori բակտերիան ամենավտանգավոր գրամ-բացասական բակտերիաներից մեկն է, որն ապրում է ստամոքսում: Վտանգավոր է, քանի որ ստամոքսի ագրեսիվ թթվային միջավայրում գոյատևման բարձր ցուցանիշ է ցուցաբերում՝ շարունակաբար վնասել նրա լորձաթաղանթը: Ստամոքսում բակտերիաների կենսագործունեության արդյունքում զարգանում են բորբոքային պրոցեսներ՝ առաջացնելով նախ աղեստամոքսային տրակտի «սովորական» հիվանդություններ, իսկ հետո՝ ստամոքսի քաղցկեղ»,- զգուշացրել է նա։

Ուռուցքաբանը մատնանշել է հիվանդության զարգացման բարձր ռիսկերը՝ կապված ապխտած, աղած, տապակած, կծու և պահածոյացված մթերքների չափից ավելի օգտագործման հետ։ Սննդակարգին չհամապատասխանելը` լիարժեք կերակուրի փոխարեն չափից շատ ուտելը կամ արագ նախուտեստները խաթարում են ստամոքսի նորմալ աշխատանքը, ինչը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի, ինչպես նաև սննդի մեջ քաղցկեղածինների առկայությանը:

Բալկարովի խոսքով՝ նիտրիտներն ու նիտրատները, բանջարեղենի, մրգերի, ապխտած ու չորացրած մթերքների, գարեջրի ու պանրի մեջ պարունակվող ազոտային թթուները վտանգ են ներկայացնում առողջության համար։ Իրենց հատուկ քիմիական ակտիվության շնորհիվ նրանք կարողանում են խաթարել ստամոքսի լորձաթաղանթի բջիջների ամբողջականությունը՝ առաջացնելով առողջ բջիջների այլասերումը ուռուցքային բջիջների։ Ալկոհոլն ու ծխախոտը ստամոքս-աղիքային քաղցկեղի հզոր սադրիչներ են։

«Սիգարետներում պարունակվող էթիլային սպիրտն ու թունավոր քաղցկեղածինները ստամոքսում սուր էրոզիվ պրոցեսներ են առաջացնում, որոնք ժամանակի ընթացքում կարող են վերածվել ստամոքսի քաղցկեղի»,- հավելեց բժիշկը։

Խոսելով ստամոքսի քաղցկեղի հայտնաբերման վաղ փուլերի մասին՝ ուռուցքաբանն ասաց, որ ամենահաջողը վիրահատական ​​բուժումն է։ Որոշ դեպքերում վիրահատությունը կարող է լրացվել ճառագայթային և քիմիաթերապիայի միջոցով: Բուժման արդյունավետությունը կախված է նրանից, թե որքան արագ է հայտնաբերվել հիվանդությունը։ Հայտնաբերման վաղ փուլերում գոյատևման կանխատեսումը կազմում է ավելի քան 80%, եզրակացրեց մասնագետը։