Ո՞ր մթերքներն են բարձրացնում արյան ճնշումը

Ո՞ր մթերքներն են բարձրացնում արյան ճնշումը

1․ Աղը պահպանում է ջուրը մարմնում և բարձրացնում անոթների տոնուսը: Այն կարող է լինել իր մաքուր տեսքով, համեմունքի տեսքով, որպես չիպսերի, սոուսների կամ պահածոյացված ձկան մաս:

2. Կոֆեին

Սուրճը, կանաչ և սև թեյը և կոֆեին պարունակող էներգետիկ ըմպելիքները արագացնում են զարկերակը, առաջացնում արյան անոթների սպազմ և մեծացնում սրտի ծանրաբեռնվածությունը՝ բարձրացնելով արյան ճնշումը։ Բժիշկները բոլոր սուրճի և թեյի սիրահարներին խորհուրդ են տալիս անցնել առանց կոֆեի տարբերակների։

3. Շաքարավազ

Պարզ (ռաֆինացված) շաքարը կարող է բարձրացնել արյան ճնշումը: Արագ ածխաջրերը ակնթարթորեն մարսվում են և հանգեցնում են արյան շաքարի բարձրացման: Այնուամենայնիվ, մեղրի, քաղցր խմորեղենի, գազավորված ըմպելիքների, սպիտակ հացի կամ բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակի մեջ հայտնաբերված թաքնված շաքարն է: Նման արտադրանքները առաջացնում են արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի արագ աճ, արյան ճնշման և սրտի զարկերի արագացում

4. Բեկոն

Ջուրը, բեկոնը և կրծքամիսը հարուստ են նատրիումով և հագեցած ճարպերով: Նման սնունդը բարձրացնում է և՛ արյան ճնշումը, և՛ «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, զգուշացնում են բժիշկները։

5. Մարինացված մթերքներ

Բոլոր տեսակի թթուները և մարինադները բարձրացնում են արյան ճնշումը աղի բարձր պարունակության պատճառով, ինչը մեծացնում է արյան ճնշումը։ Սա նշանակում է, որ հիպոթենզով հիվանդների սննդակարգը պետք է դիվերսիֆիկացնել թթու վարունգով, լոլիկով կամ ծովատառեխով։

6. Կարագ

Կարագի և այլ յուղայնությամբ կաթնամթերքի առատ օգտագործումը կարող է նաև բարձրացնել արյան ճնշումը, քանի որ դրանք պարունակում են հագեցած ճարպեր, որոնք կարող են նեղացնել զարկերակները: Սակայն հիպոթենզիկ մարդու համար կարագի այս հատկությունը կարող է հաճելի բոնուս լինել, իսկ առավոտյան սուրճի բաժակին կարող եք ավելացնել կարագով և պանրով սենդվիչ, խորհուրդ է տալիս Ալեքսանդր Շիշկինը։

7. Ալկոհոլ

Ալկոհոլի ավելացված օգտագործումը կարող է կտրուկ բարձրացնել արյան ճնշումը: Այնուամենայնիվ, կանոնավոր խմելը կարող է արյան ճնշման երկարատև խնդիրներ առաջացնել և վտանգավոր է առողջության համար, զգուշացնում են բժիշկները։

8. Արագ սնունդ

Գիրությունը հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկի կարևոր գործոններից մեկն է։ Գեր մարդկանց մոտ ավելի քան երեք անգամ ավելի հավանական է, որ զարգանա հիպերտոնիա, քան նորմալ: Հագեցած ճարպերով և տրանս ճարպերով մթերքների, չիպսերի, նախուտեստների և այլ արագ սննդի կանոնավոր օգտագործումը բարձրացնում է արյան ճնշումը և կարող է հանգեցնել հիպերտոնիայի զարգացման:

9. Սոդա

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ նույնիսկ մեկ քաղցր զովացուցիչ ըմպելիքը հանգեցնում է ինչպես սիստոլիկ արյան ճնշման (ավելի բարձր արժեք), այնպես էլ դիաստոլիկ արյան ճնշման բարձրացմանը։ Բացի այդ, սոդան պարունակում է մեծ քանակությամբ վերամշակված շաքար՝ նման ըմպելիքների կանոնավոր օգտագործումը կարող է հանգեցնել գիրության և մեծացնել հիպերտոնիայի զարգացման ռիսկը:

 

10. Կիսաֆաբրիկատներ

Պատրաստի կերակուրները հեշտ է պատրաստել, բայց դրանցից շատերը չափազանց շատ աղ են պարունակում։ Այն օգնում է պահպանել սննդի համը պահածոյացնելիս կամ սառեցնելիս: Եթե ​​ձեր սննդակարգում անընդհատ ներառեք վերամշակված մթերքներ, երկարաժամկետ հեռանկարում դրանք ավելի շատ վնաս կհասցնեն, քան օգուտ