Պաշտպանու՞մ է քաղցկեղից․ 5 պատճառ՝ ձեր սննդակարգում ավելի շատ տանձ ներառելու համար

Պաշտպանու՞մ է քաղցկեղից․ 5 պատճառ՝ ձեր սննդակարգում ավելի շատ տանձ ներառելու համար

1. Մանրաթել
Միջին չափի տանձը պարունակում է 6 գրամ բջջանյութ, որը կազմում է օրական առաջարկվող արժեքի 2%-ը (հիմնվելով օրական նոր արժեքների վրա): Թարմ տանձի մեջ առկա մանրաթելերի մեծ մասը պեկտինի տեսքով է, որը ցույց է տվել, որ իջեցնում է խոլեստերինը և նվազեցնում սրտի հիվանդությունների վտանգը:

2. Քաղցկեղից պաշտպանություն և աղիքների առողջություն
Մարդիկ, ովքեր օգտագործում են ամենաշատ բջջանյութը (օրական 27,8 գրամ կանանց համար և 31 գրամ տղամարդկանց համար), թոքերի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը 17%-ով ավելի քիչ է, քան նրանք, ովքեր ամենաքիչն են օգտագործում: Նրանք, ովքեր օգտագործում էին և՛ շատ մածուն, և՛ շատ մանրաթելեր, 33%-ով ավելի ցածր ռիսկ ունեն: Սա հետաքրքիր զարգացում է աղիքների առողջության ոլորտում, քանի որ վերջին հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ որոշ մանրէներ կարող են դեր խաղալ թոքերի բորբոքման մեջ: Բջջանյութով հարուստ մթերքներում և մածունում հայտնաբերված նախաբիոտիկները և պրոբիոտիկները կարող են բարենպաստ կերպով փոխել աղիքի միկրոբիոմը՝ նպաստելով թոքերի առողջությանը:

3. Սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի կանխարգելում
Հետազոտողները կարծում են, որ տանձը կարող է օգտակար լինել սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի դեմ, քանի որ պարունակում է ֆլավոնոիդներ (հակաօքսիդանտների դաս), մանրաթել և վիտամին C:

4. Տանձը երկար ժամանակ կուշտ է պահում
Տանձը հատկապես համեղ է բջջանյութի բարձր պարունակության շնորհիվ։ Համաճարակաբանական հետազոտության համաձայն՝ տանձ ուտող մեծահասակները 35%-ով ավելի քիչ են գիրանալու հավանականությունը, քան տանձ չուտողները: Մեկ այլ ուսումնասիրություն ցույց է տվել, որ օրական երեք տանձ կամ խնձոր ուտելը կարող է օգնել ձեզ նիհարել՝ համեմատած նույն քանակությամբ կալորիաներ և բջջանյութ պարունակող թխվածքաբլիթներ ուտելու հետ:

5. Պաշտպանություն 2-րդ տիպի շաքարախտից
Յուրաքանչյուր մարդու օրգանիզմը ածխաջրերի կարիք ունի, և լավագույնն այն է, որ դրանք հավասարակշռվեն բջջանյութով, սպիտակուցներով կամ ճարպերով յուրաքանչյուր ճաշի ժամանակ: Ածխաջրերի հավասարակշռությունը դանդաղեցնում է գլյուկոզայի կլանման արագությունը, ուստի արյան մեջ շաքարի մակարդակն այդքան կտրուկ չի բարձրանա: Ածխաջրերի լավ ընտրությունն այն է, որն արդեն պարունակում է այս սննդանյութերը, ինչպիսիք են մանրաթելերով հարուստ մրգերն ու բանջարեղենը, օրինակ՝ տանձը: Միջին չափի տանձը գլիկեմիկ ինդեքսով զբաղեցնում է 38-րդ տեղը։