«Դժոխային խառնուրդ». որ մթերքները երբեք չպետք է օգտագործեն դիաբետիկները

Դիաբետիկներին արգելվում է ուտել սպիտակ շաքարավազ պարունակող մթերքներ, ինչպիսիք են շոկոլադը և հացաբուլկեղենը, NEWS.ru-ին հայտնել է սննդաբան Ալենա Բարեդոն։
Նրա խոսքով՝ չպետք է ուտել նաև շատ ֆրուկտոզա և գլյուկոզա պարունակող մրգեր, այն է՝ խաղող և ձմերուկ։
Եթե դուք ունեք շաքարախտ, ապա չպետք է ուտել մթերքներ, որոնք պարունակում են ավելացված սպիտակ շաքար: Այսինքն՝ դա ոչ թե բնական շաքար է, այլ ավելացված շաքար, ռաֆինացված շաքար։ Օրինակ՝ կոնֆետ, շոկոլադ, հացաբուլկեղեն, հատկապես քաղցր՝ թխվածքաբլիթներ, բլիթներ, բուլկիներ և այլն։ «Չի կարելի թեյ կամ սուրճ խմել շաքարով: Արգելված են մրգերը, որոնք պարունակում են չափազանց շատ շաքար, ֆրուկտոզայի և գլյուկոզայի տեսքով՝ խաղող, ձմերուկ»,- ասել է Բարեդոն։
Նրա խոսքով՝ չի կարելի ուտել կարտոֆիլի պյուրե, ձիաձավարից և եգիպտացորենի ալյուրից պատրաստված ուտեստներ, քանի որ դրանք կտրուկ բարձրացնում են արյան շաքարի մակարդակը։
Բժիշկը հավելել է, որ դիաբետով հիվանդների համար ավելի լավ է չուտել տրանս ճարպեր պարունակող մթերքներ, այդ թվում՝ արագ սնունդ։
Արգելվում են տրանս ճարպեր պարունակող ապրանքները՝ արագ սնունդ, մարգարին պարունակող անպիտան սնունդ, մայոնեզ, առևտրային սոուսներ, որոնք պարունակում են շատ շաքար և ճարպ: «Սա այնպիսի «դժոխային» խառնուրդ է, որը հանգեցնում է ինչպես շաքարի ավելացման, այնպես էլ աթերոսկլերոզի, որը հաճախ ուղեկցում է շաքարախտին, քանի որ շաքարը վերածվում է ճարպի և հանգեցնում է աթերոսկլերոտիկ փոփոխությունների»,- ընդգծել է Բարեդոն։