Այս մթերքները կբարելավեն աղիների աշխատանքը

Աղիքների աշխատանքի արագ վերականգնմանը նպաստում են հնդկաձավարի նախաճաշը խնձորով, ինչպես նաև դդմի, բրյուսելյան կաղամբի և ճակնդեղի կողմնակի ուտեստները: Այս մասին հայտնել է գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ռուստեմ Սադիկովն իր ալիքում։
Բժշկի խոսքով՝ հնդկաձավարն ունի երկու հիմնական առավելություն. Մի կողմից այն հանդես է գալիս որպես համեղ կողմնակի ճաշատեսակ, մյուս կողմից՝ բջջանյութի, սպիտակուցի, վիտամինների և հանքանյութերի հարուստ աղբյուր։ Այս բաղադրիչներն անհրաժեշտ են աղիների օպտիմալ աշխատանքի և բորբոքային պրոցեսների դեմ արդյունավետ պայքարի համար։
Բրյուսելյան կաղամբն օգնում է բարելավել մարսողական գործընթացներն ու հագեցնել օրգանիզմը վիտամիններով և հակաօքսիդանտներով: Պակաս օգտակար չէ դդումը, որը նուրբ ազդեցություն է ունենում մարսողական համակարգի վրա։
«Դդմի խյուսը կամ տապակած դդումը կարող են սննդակարգի հիանալի հավելում լինել»,- ընդգծել է մասնագետը։
Վիտամիններով հարուստ մթերքների թվում է նաև ճակնդեղը, որը հարուստ է հակաօքսիդանտներով ու մանրաթելերով։ Խորհուրդ է տրվում ավելացնել աղցանների մեջ ինչպես թարմ, այնպես էլ եփած վիճակում, նաև օգտագործել հյութեր պատրաստելու համար։
«Առողջության գրավականը ոչ միայն օգուտներն են, այլեւ սննդակարգի բազմազանությունը»,- շեշտել է բժիշկը։