Ի՞նչ անել ետհարբածության վիճակից ու հարբելուց խուսափելու համար․ մասնագետների խորհուրդը

Դիետոլոգ Դուան Մելորը և Լոնդոնի Կայսերական քոլեջի նյարդահոգեբանական դեղագործության պրոֆեսոր Դեյվիդ Նաթը խոսել են խումհարի (ետհարբածության վիճակ) և ալկոհոլի մասին հայտնի առասպելներին: Փորձագիտական եզրակացությունը հրապարակել է Daily Mail-ը։
Նախ, մասնագետներն ընդգծել են, որ հարբածության և խումհարի սրության վրա ազդում է բացառապես խմիչքի քանակությունը, այլ ոչ թե որոշ սննդամթերքներ կամ խմիչքներ խմելու կարգը։ «Ալկոհոլի տարբեր տեսակների խառնումը միայն մեծացնում է հաջորդ առավոտյան խումհար ստանալու վտանգը: Պարզապես ավելի հեշտ է դառնում վերահսկողությունը կորցնելը, սովորականից ավելի շատ խմելը և ավելի շատ հարբել»,- բացատրել է Նաթը:
Մելլորը հավելել է, որ մեկ այլ սխալ պատկերացում էլ այն է, որ ուտելուց առաջ ինչ-որ յուղոտ բան ուտելը կօգնի սթափ մնալ: Իրականում, ըստ դիետոլոգի, ճարպեր օգտագործելիս ալկոհոլն ավելի դանդաղ է ներծծվում արյան մեջ, բայց այն, այնուամենայնիվ, կգնա այնտեղ, և լյարդը ստիպված կլինի հեռացնել այն։ Այնուամենայնիվ, դատարկ ստամոքսին խմելը խորհուրդ չի տրվում։
Մելլորի կարծիքով՝ գարեջուրով կամ այլ ալկոհոլով խումհարի դեմ պայքարելը վնասակար է և անօգուտ։ Դիետոլոգը պարզաբանել է, որ մարդը կարող է մտածել, որ իրեն ավելի լավ է զգում, բայց իրականում իրեն հարբած է զգում, մինչդեռ օրգանիզմը դեռ սթրեսի մեջ է լինում ջրազրկման ու թունավոր նյութերը հեռացնելու անհրաժեշտության պատճառով։