Ո՞ւմ է օգտակար դդմիկի խավիարը, և ո՞ւմ է այն միայն վնասելու

Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ելենա Սյուրակշինայի խոսքով, դդմիկի խավիարը ոչ միայն սիրված, այլև առողջարար նախուտեստ է։ Այն պարունակում է այնպիսի արժեքավոր նյութեր, ինչպիսիք են B, C, E և PP վիտամինները, հանքանյութեր՝ կալիում, կալցիում և մագնեզիում, ինչպես նաև երկաթ։ Բացի այդ, դդմիկի խավիարը պարունակում է մեծ քանակությամբ սննդային մանրաթելեր, որոնք անհրաժեշտ են առողջ մարսողության պահպանման համար: Բացի այդ, այն պարունակում է ֆենոլային միացություններ, որոնք հակաօքսիդանտներ են։
Դդմիկի խավիարի օգտագործումը օգնում է նորմալացնել աղիների աշխատանքը, բարելավում է պերիստալտիկան և օգնում է կանխել փորկապությունը: Լինելով հեշտությամբ մարսվող մթերք՝ նման խավիարը թույլատրելի է աղեստամոքսային տրակտի բազմաթիվ հիվանդությունների դեպքում։ Բացի այդ, դդմիկի խավիարը, իր ողջ սննդային արժեքով հանդերձ, քիչ կալորիա է պարունակում, ուստի խորհուրդ է տրվում այն ներառել բոլոր նրանց սննդակարգում, ովքեր հետևում են իրենց կազմվածքին։
Դդմիկի խավիար ուտելը որոշ դեպքերում անցանկալի է։ Նախևառաջ, դդմիկի խավիարի որևէ բաղադրիչի նկատմամբ ալերգիկ ռեակցիա կամ անհատական անհանդուրժողականություն ունեցող մարդիկ պետք է խուսափեն դրանից. ամենից հաճախ դրանք լոլիկն ու գազարն են: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ամբողջությամբ վերացնել դդմիկի խավիարը ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդությունների սրման ժամանակաշրջաններում, քանի որ արտադրանքը պարունակում է ձեթ, լոլիկ և գազար, երբեմն քացախը ավելացվում է խավիարին ավելի երկար պահելու համար: Այս բոլոր բաղադրիչները կարող են առաջացնել հիվանդի վիճակի վատթարացում: Ավելին, դդմիկի խավիարն օժտված է հյութերի արտադրությունը խթանելու հատկությամբ, որոնք էլ ավելի են խորացնում ենթաստամոքսային գեղձի պաթոլոգիան։