Սոխ կտրատելը տնային խոհարարների մեծ մասի համար ամենատհաճ խոհարարական աշխատանքներից մեկն է: Սուր հոտերը աչքերը այրում և արցունքահոսություն են առաջացնում՝ պարզ աշխատանքը վերածելով իսկական փորձության: Շատերը փորձել են տարբեր մեթոդներ՝ դանակը սառը ջրի մեջ թաթախել, սոխը սառնարանում սառեցնել կամ նույնիսկ ակնոց կրել։
Այս հոդվածում մենք կանդրադառնանք ավելի արդյունավետ մեթոդի, որի մասին քչերը գիտեն: Գաղտնիքը հատուկ գործիքների կամ նախնական մշակման մեջ չէ: Հիմնականը կտրատելու ճիշտ տեղն ընտրելն է: Հայտնի ամերիկացի հեռուստահաղորդավարուհի և տնային տնտեսագիտության փորձագետ Մարթա Ստյուարտը բացահայտել է սոխ կտրատելիս արցունքները կանխելու իր փորձված և ճշմարիտ մեթոդը: Նրա մեթոդը հիմնված է պարզ ֆիզիկական սկզբունքի վրա և չի պահանջում լրացուցիչ սարքավորումներ կամ քիմիական նյութեր:
Մեթոդը ներառում է կտրատման տախտակը հնարավորինս մոտեցնել վառարանին: Երբ սոխը կտրատում եք այրվող գազի մոտ, բաց կրակը կամ տաքացնող տարրը բառացիորեն այրում է սոխի կողմից արտանետվող գրգռիչ ցնդող միացությունները: Այս միացությունները սովորաբար օդ են տարածվում և հասնում աչքերի լորձաթաղանթներին՝ առաջացնելով այրվածք և արցունքահոսություն։
