Որքա՞ն մեղր է կարելի ուտել շաքարախտի դեպքում

Որքա՞ն մեղր է կարելի ուտել  շաքարախտի դեպքում

Սառը սեզոնի գալուստով օգտակար է ստանալ մի բանկա թարմ մեղր՝ իմունային համակարգը ամրապնդելու համար։ Այս միջոցը օգնում է կանխել ОРВИ-ն և օգնում է պայքարել մրսածության դեմ:

«Մեղրը պարունակում է ավելի քան 300 տարբեր տարրեր։ Դրանցից մոտ հարյուրը մշտական ​​են և կախված չեն մեղրի տեսակից, բնակլիմայական պայմաններից կամ աշխարհագրական դիրքից։ Այս հարյուր տարրերը մեծ օգուտներ են բերում մարմնին, նույնիսկ եթե մեղրի 80%-ը բաղկացած է արագ ածխաջրերից՝ ֆրուկտոզա և գլյուկոզա, մոնոսաքարիդներ, որոնք արագորեն ինտեգրվում են մեր նյութափոխանակությանը»,- բացատրեց Սնուցման և կենսատեխնոլոգիայի դաշնային հետազոտական ​​կենտրոնի էնդոկրինոլոգը: 

Մասնագետն ընդգծում է, որ մեղրը պետք է դիտարկել առաջին հերթին որպես դեղամիջոց։ Ե՞րբ կոնկրետ: «Եթե հիվանդ եք և թուլացած ախորժակ ունեք, օգտակար է մեկ գդալ մեղր ուտել»,- նշում է բժիշկը։ - Սա ձեզ էներգիա կտա և կաջակցի ձեր իմունային համակարգին: Մեղրը կարելի է ներառել սննդակարգում ծոմ պահելու ժամանակ, երբ մարդիկ ձեռնպահ են մնում սննդից և կենտրոնանում են հոգևոր մտորումների վրա։ Մեղրն ավելի հեշտ է դարձնում այս սահմանափակումների շրջանը»:

Բժշկի խոսքով, մեղրի արժեքը կայանում է նրանում, որ հարուստ է ֆլավոնոիդներով, որոնք գործում են որպես հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ, ինչպես նաև մակրո և միկրոտարրեր։ Մեղրը համարվում է ամենաօգտակարը՝ շնորհիվ մոմի, որը պարունակում է բազմաթիվ ֆլավոնոիդներ։

Առանձին թեմա է մեղրի ընդունելիությունը շաքարախտի դեպքում։ «Շաքարային դիաբետով հիվանդներն ամենից հաճախ տարեց մարդիկ են, որոնց համային որոշակի նախասիրություններ են զարգացրել»,- բացատրում է բժիշկը։ «Եթե դուք արգելում եք նրանց մեղրը, նրանք դժվար թե հետևեն այս առաջարկությանը»: Հետևաբար, մենք թույլ ենք տալիս միանգամից, եթե անձը վերահսկի իր շաքարի մակարդակը և ստանա համապատասխան բուժում: Առավոտյան կարող եք մեկ թեյի գդալ մեղր ուտել թեյի հետ։ Օրվա ընթացքում գլյուկոզան, ամենայն հավանականությամբ, կսպառվի, իսկ օրգանիզմին այնքան էլ չի հետաքրքրում, թե որտեղից է այն եկել»,- հավելում է մասնագետը։

Սակայն բժիշկը զգուշացնում է, որ մեծ քանակությամբ մեղր օգտագործելը խորհուրդ չի տրվում ոչ մեկին։

«Մեղրը պետք է վերաբերվել որպես դեղորայքի. Կարիք չկա այն ուտել ճաշի գդալով կամ առատորեն ավելացնել բլիթների մեջ։ Օրական փոքր չափաբաժինը` մոտ 50 գրամ, բավական է»,- հավելում է մասնագետը։