Անվանվել է ուղեղի համար ամենավնասակար նախաճաշը․ պատասխանը ձեզ կզարմացնի

Հեշտ պատրաստվող և քաղաքացիների շրջանում բավականին սիրված այս նախաճաշը ոչ միայն առողջարար չէ, այլ նույնիսկ վնասակար է մեր ուղեղի համար: Ժամանակակից աշխատանքային ռիթմում երբեմն դժվար է լինում լրացուցիչ 10 րոպե հատկացնել նախաճաշին։ Շատերը գտել են ճաշ պատրաստելու բավականին հաճելի և հեշտ փոխարինող՝ հացահատիկի փաթիլներ։ Դրանցից պատրաստված շիլաները, ըստ General Psychiatry-ի (Gen Psych), բառացիորեն հանգեցնում են դեմենցիայի։
Դրա մեղավորը թիամինի (վիտամին B1) առկայությունն էր: Հայտնի է, որ վիտամիններն օգտակար են, բայց օգտակար են ճիշտ չափաբաժիններով։ Մեր դեպքում հացահատիկի փաթիլները պարունակում են վիտամին B1-ի օրական գրեթե երկու անգամ ավելի մեծ պահանջարկ: Մարդու վրա ոչ միայն բացասաբար է ազդում այս վիտամինի պակասը, այլև դրա գերդոզավորումը՝ այս ամենը կարող է հանգեցնել դեմենցիայի՝ նվազեցնելով ճանաչողական ակտիվությունը։ Այս վիտամինի ավելցուկը հատկապես բացասաբար է ազդում օրգանիզմի վրա արյան բարձր ճնշման, ավելորդ քաշի և ծխելու դեպքում։ Մասնագետները խորհուրդ են տալիս նախաճաշին ուտել անյուղ միս (հավի կամ հնդկահավ), ձուկ, սննդամթերք, որոնք պարունակում են դանդաղ ածխաջրեր, առողջ ճարպեր (օրինակ՝ ավոկադո, ձիթապտղի յուղ, ընկույզ), ինչպես նաև մրգեր և բանջարեղեն։