Կաթնաշոռ, կեֆիր, մածուն, պանիր... որո՞նք են կաթնամթերքի առավելությունները և ո՞վ պետք է հրաժարվի ուտել

Կաթնաշոռ, կեֆիր, մածուն, պանիր... որո՞նք են կաթնամթերքի առավելությունները և ո՞վ պետք է հրաժարվի ուտել

Կաթը և դրանից պատրաստված մթերքներն օգտակար են ոսկորների համար, քանի որ դրանք հեշտությամբ մարսվող կալցիումի աղբյուր են։ Այն անհրաժեշտ է ոչ միայն երեխաների համար, որոնց կմախքը զարգանում է, այլեւ մեծահասակների համար։ Կաթնամթերքի օգտագործումը նվազեցնում է կալցիումի անբավարարության առաջացման վտանգը, և, հետևաբար, նվազեցնում է օստեոպորոզի և դրա հետ կապված կոտրվածքների հավանականությունը:

Կաթի օգուտները չեն սահմանափակվում միայն կալցիումով։ Կմախքի ամրության համար անհրաժեշտ է նաեւ ֆոսֆորը, որը ներառված է բաղադրության մեջ։

Օգտակար է նաև ֆերմենտացված կաթնամթերք ուտելը։ Կեֆիրը, ֆերմենտացված կաթը և յոգուրտները պարունակում են մանրէներ՝ միկրոօրգանիզմներ, որոնք օգտակար են աղիքային միկրոֆլորայի համար։ Վերջին տարիներին ավելի ու ավելի շատ է խոսվում դրա հավասարակշռությունը պահպանելու մասին, և դրա խախտումը կարող է լրջորեն ազդել մարդու բարեկեցության վրա։

Ինչպես կաթնամթերքը կարող է վնասել ձեզ

Խոսել կաթի և ցանկացած կաթնամթերքի բացարձակ օգտակարության մասին ճիշտ չէ։ Կան մարդիկ, որոնց դա կարող է վնասել։ Ուստի լավագույն ընտրությունը կլինի սննդակարգից բացառել նման ուտեստները։

Հնարավոր պատճառներից մեկը լակտոզայի անհանդուրժողականությունն է։ 

Որոշ դեպքերում ֆերմենտն ընդհանրապես բացակայում է, ուստի ցանկացած քանակությամբ կաթ խմելը տհաճություն կառաջացնի: Նման մարդկանց խորհուրդ է տրվում հրաժարվել ամբողջական կաթնամթերքից և փոխարինել դրանք:

Կաթ խմելու հետ կապված մեկ այլ հնարավոր խնդիր է ալերգիան կաթի սպիտակուցի նկատմամբ: Ախտանիշները ներառում են ցանի և աղիների խանգարման տեսք: